Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 19 september

    Ny böna lockar konsumenter

    Angelniemi, Finland.

    Först var det tänkt att bondbönorna, som odlades på gården Karviainen för första gången i fjol, skulle säljas till fodertillverkare. Men sedan kom Katriina Klinckowström på att de kunde användas på ett bättre sätt.

    – Jag stod i mitt kök och experimenterade med en helt vanlig hushållsassistent. Jag malde bönorna och tillsatte dem i en dadelkaka. Varken min man eller våra barn märkte något alls, skrattar hon.

    På gården Karviainen odlas det vete, korn, råg och kummin. Det behövdes en bra växtföljd på gården och grannen rekommenderade Katariina att testa bondbönor. På våren 2016 såddes bondbönor på 13 av gårdens 150 hektar. I år fördubblades odlingen. Baljväxter har en kvävefixerande förmåga och de är bra för markens struktur och mullhalt.

     Katriina Klinckowström undersöker skörden, Snart är det dags att tröska bondbönorna.
    Katriina Klinckowström undersöker skörden, Snart är det dags att tröska bondbönorna. FOTO: Ulla Miettunen

    ”Enkelt att odla”

    – Det är rätt enkelt att odla bondbönor. Man sår dem så tidigt på våren och så ser man till att bli av med eventuellt ogräs. De trivs bra även om det är regnigt. Bondbönorna ska gärna tröskas så sent som möjligt men de ska gärna vara torra då. Förra hösten var enkel, den här hösten kan bli lite svårare, säger hon.

     Här odlas det bondbönor på ca 10 hektar.
    Här odlas det bondbönor på ca 10 hektar. FOTO: Ulla Miettunen

    Det finns gott om bondbönor i Katriinas bakverk, ofta ersätter de vetemjölet helt och hållet. På kort tid har gårdens bondbönor blivit en riktig produktserie, det finns både hela och krossade bondbönor samt bondbönemjöl i sortimentet.

    Korv med bönor

    Katriina har även tagit fram en korvprodukt som innehåller 35 procent bondbönor och den senaste produkten är rostade, saltade bönor som äts som hälsosamma snacks.

     Hela bondbönor ingår sortimentet.
    Hela bondbönor ingår sortimentet. FOTO: Ulla Miettunen

    – Jag sade upp mig från mitt ordinarie jobb i våras och koncentrerar mig nu på bondbönorna på heltid. Jag experimenterar mycket själv, men sedan har jag också två kockar i Åbo som hjälper till med att ta fram nya, spännande recept. Jag och en anställd åker runt till olika butiker och visar hur man kan använda våra produkter.

     Bondbönemjöl är en av gårdens produkter.
    Bondbönemjöl är en av gårdens produkter. FOTO: Ulla Miettunen

    – Våra bondbönor finns redan i nästan hundra butiker i södra Finland. Det som har överraskat mig är att det mest är äldre människor som har visat störst intresse, de vill väl ha lite mer hälsosamma bakverk, med bondbönorna kan man dra ned på både smör och socker, konstaterar hon.

    Populariteten ökar

    Bondbönorna har vuxit i popularitet i Finland, den proteinstinna bönan odlas redan i samma utsträckning som potatis.

     Oskalade och skalade bonbönor.
    Oskalade och skalade bonbönor. FOTO: Ulla Miettunen

    – Vi sköter allting själva från odling av bönorna, malning, packning, marknadsföring, transporter och produktutveckling. Hittills har vi inte kunnat räkna med några inkomster, allt har återinvesterats i verksamheten. Utmaningen ligger i produktutvecklingen, att få folk att experimentera med bondbönorna i så väl bakning som matlagning, säger Katriina Klinckowström.

     Rostade och saltade bondbönor är en produktnyhet.
    Rostade och saltade bondbönor är en produktnyhet. FOTO: Ulla Miettunen
     Katriina Klinckowströms gård har anor från 1700 -talet
    Katriina Klinckowströms gård har anor från 1700 -talet FOTO: Ulla Miettunen

    Katriina Klinckowström

    38 år

    Angelniemi, Finland

    Företagare, jordbrukare

    Civilingenjör i datateknik, jobbat på Nokia

    Odlar bondbönor

     Färdiga, torra bondbönor.
    Färdiga, torra bondbönor.

    Bondbönor

    Kallas även för välsk-, åker eller hästböna.

    Bondbönorna sås på våren och tröskas på hösten.

    Bra proteinkälla.

    Har en kvävefixerande förmåga.

    Läs mer om

    Så här läser du vidare

    Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


    Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

    • Utvald kvalitetsläsning
    • Viktiga analyser och extramaterial
    • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
    • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
    ATL Premium
    99:-/mån
    • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
    • Ingen bindningstid
    • Missa inget viktigt!
    Till toppen