Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 september

  Nu möts parterna i rätten

  I dag tar det rättsliga efterspelet efter Västmanlandsbranden en ny vändning. Under tre dagar kommer Mark- och miljödomstolen att lyssna till parternas ståndpunkter, och de skadeståndskrav som försäkringsbolagen ställer på Stora Enso.

  Efter Västmanlandsbranden för drygt tre år sedan fick försäkringsbolagen betala ut mångmiljonbelopp till drabbade skogsägare. Branden fick sedan ett rättsligt efterspel när sex av försäkringsbolagen bestämde sig för att stämma skogsbolaget Stora Enso på nästan 300 miljoner kronor för sina omkostnader.

  LÄS ÄVEN: Bildspel från brandfältetLÄS ÄVEN: Åtal mot entreprenör dröjer

  Målet handlar främst om rätten anser att så kallad gnistbildning vid markberedning kan liknas vid det som i Miljöbalken kallas “annan liknande störning”, och om Stora Enso i så fall kan hållas ansvarig för branden, skriver Sveriges Radio.

  Förhandlingen i Mark- och miljödomstolen är förlagd till Nacka tingsrätt och pågår under tre dagar. Vid sidan av tvisten i Mark- och miljödomstolen pågår även ett brottsmål där det ska klargöras om Stora Enso har gjort sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet. Brottsmålet tas upp om några veckor, enligt Sveriges Radio.

  LÄS ÄVEN: Stora Enso stäms för skogsbranden i Västmanland

  Läs mer om

  Till toppen