Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 2 augusti

  New Holland och Claas går starkt

  New Holland har gått om Massey Ferguson i traktorförsäljningen fram till och med juli i år.

   Case IH har tappat en position men skillnaden är minimal mot Fendt. Här är nya Case QuadTrac 540 som inte finns på marknaden än.
  Case IH har tappat en position men skillnaden är minimal mot Fendt. Här är nya Case QuadTrac 540 som inte finns på marknaden än.

  New Holland är numera det tredje största märket för traktorer över tre ton, alltså de som oftast används inom lantbruket.

  Massey Fergusons kraftiga tapp jämfört med samma period förra året, från 308 till 266 maskiner, gör att märket faller tillbaka en position.

  Under de senaste årens turbulens kring traktorförsäljningen där flera märken bytt generalagent har MF varit undantaget och behållit sina gamla försäljare. I bakgrunden har dock Lantmännen Maskin övertagit ansvaret för importen eftersom man har de två andra märkena från tillverkaren Agco, nämligen Valtra och Fendt.

  Uppstickaren New Holland, som säljs bland annat av Axima-gruppen, går mot trenden och är ett av två märken som faktiskt ökar försäljningen.  Det andra märket är Claas som nästan fördubblats sedan märket lämnade Lantmännen Maskin vid årsskiftet och klev över till nybildade Swedish Agro Machinery.

  Claas är fortfarande ett marginellt märke i Sverige men ökningstakten antyder vilka ambitioner danskägda Swedish Agro har med sitt nya traktormärke.

  Swedish Agro bygger nu en ny stor anläggning i skånska Skurup varifrån utrullningen av Claas över landet kommer att dirigeras.

  År 2016 höll Case IH femteplatsen i Sverige men ligger nu på sjätte. Den nya femman är Agco-maskinen Fendt som säljs av Lantmännen Maskin.

  Söderberg & Haak, som just förlorade både Case och Fendt, fångade upp Deutz-Fahr istället. På den stora mässan Borgeby fältdagar i juni hade S&H satsat stort med en stor banderoll som förkunnade Välkommen till Deutzland! Men det verkar inte ha hjälpt. Deutz tappar.

  Ettan John Deere har också förlorat försäljning i år, men inte lika mycket i procent som tvåan Valtra.

  Totalmarknaden krympte under perioden från 1893 till 1702 traktorer, ett tapp på 10 procent. Efter den stora omstuvningen av agentmarknaden verkar allt handla om en sak: vem som tappar minst.

  Fortsättning lär följa.

  LÄS MER: Traktorolyckan – “Jag var bara som en passagerare”PREMIUM: M och C stödjer högre bilskattPREMIUM: Så fångar de tjuvarna med värmekameraPREMIUM: Folke 86 – en klippa i vallskörden

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen