Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 november

  Närodlat skapar vinst på Tosterups gård

  Tosterup

  Jan Ehrensvärd på Tosterups gård tjänar pengar på konceptet miljövänlig, konventionell odling. Han är övertygad om att fler lantbrukare kan göra samma sak genom att ändra fokus i företaget.

  Hela spannmålsskörden är bärgad och allt är inlagrat på gården när ATL kommer på besök. Snart ska de första lassen maltkorn till Carlsbergs premium lager Eriksberg skickas i väg. Tosterups gård är ensam leverantör till denna öl vilket också tydligt marknadsförs av Carlsberg. Samarbetet drogs i gång för fyra år sedan på initiativ av Jan Ehrensvärd som äger och driver Tosterups gård utanför Ystad. Han tog kontakt med Carlsberg och föreslog att gården skulle bli deras leverantör av maltkorn. Samtidigt lyfte han fram gårdens miljöarbete och möjlighet att producera en högkvalitativ råvara. Efter ett år nappade ansvariga på Carlsberg på idén.

  – Plötsligt hade ett stort internationellt företag ett intresse av att synas som litet och närodlat, säger han.

   Jan Ehrensvärds kunskap om hur man tjänar pengar på mervärden kommer från en tidigare lång yrkeskarriär i näringslivet där fokus på kunden och kundens behov är betydligt större.
  Jan Ehrensvärds kunskap om hur man tjänar pengar på mervärden kommer från en tidigare lång yrkeskarriär i näringslivet där fokus på kunden och kundens behov är betydligt större.

  Bytte näringslivet mot växtodling

  Försäljningen av ölen går bra och i år skickas 1 700 ton maltkorn från gården in i produktion. Själv hade Jan Ehrensvärd jobbat många år i näringslivet både i Sverige och utomlands innan han tog över växtodlingsgården för nio år sedan. Han slogs av att fokus framför allt låg på att producera och leverera en vara av god kvalitet.

  – Jag var van vid att ha ett starkt kundtryck från arbetet i andra bolag. Kunderna är alltid i fokus, men så var det inte på samma sätt här, säger han.

   All spannmål lagras på Tosterups gård utanför Ystad i Skåne. Senaste investeringen är en omrörningssilo som rymmer 1000 ton.
  All spannmål lagras på Tosterups gård utanför Ystad i Skåne. Senaste investeringen är en omrörningssilo som rymmer 1000 ton.

  Det har det däremot blivit ändring på. Kundfokus har präglat nysatsningarna på gården sedan övertaget. Planteringen av 48 000 äppleträd motsvarande ungefär 14 hektar för tre år är ytterligare ett exempel på detta. Svenskt var populärt och tog marknadsandelar från utländsk frukt. Dessutom bidrog äppleodlingen till att fler kunde anställas och att arbetsfördelningen över året blev jämnare. Möjligheten till egen vidareförädling blev också ett plus. Cirka tio procent av skörden går till Tosterups gårds egen cider och must som säljs i ett exklusivare sortiment på restauranger.

  – När man bygger ett varumärke måste man ha en grundhistoria att berätta. Den måste vara sann, trovärdig och befäst med fakta, säger han.

   Jan Ehrensvärd tycker att många konventionella lantbrukare gör mycket i praktiken för att bidra till en uthållig livsmedelsproduktion. Men generellt är lantbrukare för dåliga på att berätta vad de verkligen gör tycker han.
  Jan Ehrensvärd tycker att många konventionella lantbrukare gör mycket i praktiken för att bidra till en uthållig livsmedelsproduktion. Men generellt är lantbrukare för dåliga på att berätta vad de verkligen gör tycker han.

  Varumärkesbyggandet runt Tosterups drycker bygger på gårdens och slottets anrika historia och läget på Österlen. Men det handlar också om vad man faktiskt gör i produktionen. Jordbruket har länge varit certifierat enligt Svenskt Sigill. Även om många kunder kanske inte känner till exakt vad det innebär blir det en slags garanti att varan är producerad på ett bra sätt, menar han.

  Lyfter fram odlingsmetoder

  Andra saker som lyfts fram är till exempel den plöjningsfria odlingen som gynnar maskar och markstruktur, viltblandningar runt äppelodlingen och bifodergrödor längs fältkanterna i växtodlingen för att gynna pollinerare och nyttoinsekter. Många saker i miljökonceptet praktiseras även på andra konventionella gårdar.

  – I grund och botten tror jag att vi jordbrukare är så fruktansvärt dåliga på att berätta vad vi faktiskt gör för miljön, säger han.

   Äppleskörd från Tosterup.
  Äppleskörd från Tosterup.

  Det gäller att ta vara på betalningsviljan för närodlade och uthålligt producerade livsmedel som finns just nu. Bra lönsamhet öppnar för möjligheten till ytterligare miljöinvesteringar för att förstärka konceptet och varumärket.

  – Men resan är inte slut här. Nästa steg är att berätta för konsumenterna vad som är unikt med vår produktion, vår jord och vårt klimat för att kunna konkurrera mot importerade livsmedel, säger han.

  LÄS MER: Svenskmärkt bröd ger ny affär för odlareLÄS OCKSÅ: Börsmäklare sadlade om till grönsaksodlareLÄS OCKSÅ: Så tjänar du på närodlattrenden

  Tosterups lista på miljövänliga åtgärder

  Praktiserar plöjningsfri odling vilket gynnar markstrukturen och markorganismer och håller nere förbrukning av drivmedel.

  Använder N-sensor som optimerar kvävegivan och minskar risken för läckage till naturen.

  Har börjat sprida flytande kväve med växtskyddssprutan för att öka precisionen vid spridningen.

  Hälften av elen som används produceras med egna solceller.

  Uppvärmning sker med eldning av halm från de egna fälten.

  Produktionen är certifierad enligt Svenskt Sigill.

  Sår bifodergröda på de obrukade fältkanterna runt växtodlingen för att gynna vilda pollinerare och andra nyttoinsekter.

  Sår en viltblandning runt äppelodlingen och har insektshotell av bamburör för att gynna pollinerare och andra nyttoinsekter.

  Sensorstyrd bevattning i äppelodlingen minskar vattenförbrukningen.

  Tosterups gård

  Tosterup består av cirka 700 hektar varav 125 hektar är skog. Grödorna är raps, maltkorn, gräsfrö, sockerbetor och höstvete. Gården har de senaste tio årens kört med plöjningsfri odling med undantag att det plöjs efter gräsfröskörden. De viktigaste maskinerna är tröskan Claas Lexion, och traktorer av märket Claas och John Deere, kultivator, såmaskin och ringvält från Väderstad, betupptagare från Edenhall och växtskyddssprutor från Horsch och Munkhof. All spannmål lagras på gården. Senaste investeringen är en omrörningstork som rymmer 1000 ton. Totalt finns 7,5 helårsanställda på gården. Enligt allabolag.com låg omsättningen 2016 på 12,59 miljoner kronor, vinstmarginalen på 19,26 procent och soliditeten på 76,42 procent. Jan Ehrensvärd sitter i LRF:s styrelse. Under våren tillfrågades han av valberedningen att bli föreningens ordförande men tackade nej med hänsyn till att det skulle ta för mycket tid från driften av Tosterups gård.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen