Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 20 mars

  Ministern hotar med lagstiftning

  Om inte andelen svenskproducerad mat ökar i de offentliga köken, kan det blir aktuellt med lagstiftning. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi i en lång intervju med ATL.

   Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
  Civilminister Ardalan Shekarabi (S). FOTO: Ann Lindén

  Civilminister Ardalan Shekarabi har höga förhoppningar på den nya lagen om offentlig upphandling som trädde i kraft vid årsskiftet och som ska underlätta för kommuner och landsting att köpa in mat från små och medelstora producenter, samt ställa krav på att råvaran är producerad i enlighet med exempelvis svensk djurskyddslagstiftning.

  – Det är ju rimligt att om vi ställer de krav som vi gör på svenska bönder när det gäller djurskydd ska också de kraven respekteras när vi köper varor, säger Ardalan Shekarabi till ATL.

  “Aktiv diskriminering”

  Enligt DKABs undersökning ligger andelen svenskproducerade fågel-, kött- och mejeriprodukter i dag på strax över 60 procent i den offentliga upphandlingen. Det är en siffra som Ardalan Shekarabi inte är nöjd med.

  – Absolut inte. Det är resultatet av en i princip aktiv diskriminering av svenska bönder eftersom vi har gett en konkurrensfördel till dem som producerar sina matprodukter med betydligt sämre standard än den djurskyddsnivå vi har i Sverige, säger civilministern som menar att all mat som köps in av det offentliga ska vara producerad i enlighet med svenska krav.  Men det innebär ju fortfarande att köttet kan komma från utlandet?

  – Men då finns det i alla fall en konkurrensneutralitet. Då vet vi att om det finns utländska producenter som vill vara med och tävla har de samma krav på sig.

  Ardalan Shekarabi pekar också på möjligheten för kommuner och landsting att dela upp sina upphandlingar för att underlätta för små och medelstora producenter att delta – något som kan gynna lokala aktörer.

  – Jag skulle vilja möta den kommunpolitiker eller landstingspolitiker i Sverige som vill diskriminera sina egna lokala producenter. De människorna kommer inte att bli omvalda, säger Ardalan Shekarabi.

  Trycket från allmänheten

  Han hoppas att den nya upphandlingslagen i kombination med stöd från Upphandlingsmyndigheten samt trycket från allmänheten ska leda till att allt fler myndigheter upphandlar lokalt och enligt svenska djurskyddsregler på frivillig väg.

  Men skulle inte andelen svenskproducerade råvaror öka i de offentliga köken, öppnar civilministern för lagstiftning.

  Hur skulle en sådan lagstiftning kunna se ut?

  – Det får vi återkomma till, det har jag inte detaljkunskap om i det här läget.

  I handlingsplanen till den nya livsmedelsstrategin har regeringen också ambitiösa mål för andelen ekologisk mat som köps in till de offentliga köken. Många är de som också har efterlyst motsvarande krav på svenskproducerad mat.

  – Där har vi ju EU-rätten att förhålla oss till och självklart är vi inte emot fri rörlighet, säger civilministern och flikar in att det är bra att det köps in ekologisk mat.

  – Det vi måste komma ihåg är att även den övriga maten som produceras i Sverige håller en mycket hög standard i jämförelse med de produkter som kommer från andra länder som bland annat har mycket lägre standard när det gäller djurskydd.

  Kan du förstå utifrån det du säger att det kan upplevas som provocerande för svenska producenter att man då ställer krav på ekologiskt och inte svenskt?

  – Jag har väldigt stor förståelse för den frustration som många svenska bönder känt. Vi har haft en helt ohållbar situation där våra skattepengar gått till inköp som gynnat utländska producenter samtidigt som vi har en god produktion här hemma.

  Hur ser du på risken att ekomålen leder till att importen ökar när den ekologiska maten som ska upphandlas till de offentliga köken kan vara producerad i ett annat land?

  – Det finns en sån risk, det är därför det är viktigt att man för en dialog också med branschen så att man också kan titta på gruppindelningen i samband med inköp av den offentliga maten som också kan gynna den ekologiska matproduktion vi har i vårt land. Här har inköparna ett stort ansvar att ställa relevanta krav så att vi inte bidrar till att öka klimatutsläppen för att vi ökar importen av utländska varor.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen