Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 10 november 2016

  Mer majs och sojabönor i USA pressade spannmålspriserna

  Höjda majs- och sojaskördar i USA pressade börspriserna. Trots överraskande presidentval fick WASDE-rapporten större påverkan på spannmålsmarknaden.

   Trots överraskande presidentval fick WASDE-rapporten större påverkan på spannmålsmarknaden
  Trots överraskande presidentval fick WASDE-rapporten större påverkan på spannmålsmarknaden FOTO: Mostphotos

  Mitt i den stora osäkerhet presidentvalet av Donald Trump skapade på marknaden igår påminde WASDE-rapporten om att det, trots allt, är utbud och efterfrågan som styr spannmålspriserna.

  I novemberprognosen höjdes majsskördarna för säsongen 2016/2017 vilket gick emot marknadens förväntningar, skriver Agrimoney. Även de utgående lagren av majs i USA höjdes. Pressad majsmarknad spillde över på vetemarknaden och bidrog till en viss nedgång.

  Produktion och utgående lager av sojabönor i USA höjdes också jämfört med oktoberprognosen vilket påverkade priserna negativt. Högre sojaskördar var den främsta anledningen till att den globala produktionen av oljeväxter skrevs upp med 3,1 miljoner ton i prognosen.

  Utbudet av vete i världen höjdes med 1,7 miljoner ton och redan rekordhöga utgående lager justerades upp med 0,9 miljoner ton.  Marknaden verkar däremot ha hämtat sig från gårdagens rapport och vete- och rapsterminerna stiger initialt på euronextsbörsen i Paris idag.

  Till toppen