Gå till innehåll
svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinatliconssvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_f
❯ Lantbruk 10 november 2016

Mer majs och sojabönor i USA pressade spannmålspriserna

Höjda majs- och sojaskördar i USA pressade börspriserna. Trots överraskande presidentval fick WASDE-rapporten större påverkan på spannmålsmarknaden.

 Trots överraskande presidentval fick WASDE-rapporten större påverkan på spannmålsmarknaden
Trots överraskande presidentval fick WASDE-rapporten större påverkan på spannmålsmarknaden FOTO: Mostphotos

Mitt i den stora osäkerhet presidentvalet av Donald Trump skapade på marknaden igår påminde WASDE-rapporten om att det, trots allt, är utbud och efterfrågan som styr spannmålspriserna.

I novemberprognosen höjdes majsskördarna för säsongen 2016/2017 vilket gick emot marknadens förväntningar, skriver Agrimoney. Även de utgående lagren av majs i USA höjdes. Pressad majsmarknad spillde över på vetemarknaden och bidrog till en viss nedgång.

Produktion och utgående lager av sojabönor i USA höjdes också jämfört med oktoberprognosen vilket påverkade priserna negativt. Högre sojaskördar var den främsta anledningen till att den globala produktionen av oljeväxter skrevs upp med 3,1 miljoner ton i prognosen.

Utbudet av vete i världen höjdes med 1,7 miljoner ton och redan rekordhöga utgående lager justerades upp med 0,9 miljoner ton.Marknaden verkar däremot ha hämtat sig från gårdagens rapport och vete- och rapsterminerna stiger initialt på euronextsbörsen i Paris idag.

Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


Så här läser du vidare

Bli prenumerant på ATL för att få ut mera av din skog

  • Prova på för endast 25 kr/månad
  • Ingen bindningstid.
  • Spara 101 kr.
Prova nu »
Fem bra tips inför deklarationen

Fem bra tips inför deklarationen

annons 21 december 2016
Här får du några bra tips inför deklarationen och den långsiktiga förvaltningen av skoggården.

EXKLUSIVT: bara för dig som prenumererar på ATL

tidningen Idag 00:05

Företagsguiden

Visa fler företag
Till toppen