Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 9 juli

    Lupin framtidens basmat

    Körslätts Gård, Kvidinge

    Efterfrågan på protein från växter ökar. Då är lupin en råvara och gröda att hålla ögonen på.

    – Vi kommer att behöva stora volymer svenskodlad vara framöver, säger Gunnar Backman på Nordisk Råvara.

     Gunnar Backman och Magnus Bengtsson inspekterar lupinodlingen på Körslätts gård.
    Gunnar Backman och Magnus Bengtsson inspekterar lupinodlingen på Körslätts gård.

    Redan i höst hoppas Nordisk Råvara att få in 60 ton lupiner från sina kontrakterade odlare.

    En god del av detta kommer från Magnus Bengtsson på Körslätts gård, utanför Kvidinge i Skåne. Han har odlat lupiner sedan 2002, men det har varit för foder. Nu ska det bli livsmedel av skörden på tolv hektar lupiner.

    Lupin ställer väldigt blygsamma krav på jorden och är inte torkkänslig. Magnus Bengtssons fält ligger i ett före detta grustag med mycket tunt matjordslager. Men grödan, som såddes 20 mars, står tät och baljsättningen ser lovande ut.

    – Efter sådd var det en period med kallt väder och nattfrost, men det verkar lupinerna ha klarat bra, säger Magnus Bengtsson, som hoppas på en hektarskörd uppåt tre ton.

     Lupinböna. En fullmatad balja innehåller fyra, fem bönor.
    Lupinböna. En fullmatad balja innehåller fyra, fem bönor.

    Sorter från Tyskland

    Förädlingen sker i Tyskland och det är två tyska förgrenade sorter som växer på fältet, där det inte odlats lupin tidigare. Därför valde Magnus Bengtsson att ympa utsädet med bakteriekultur innan sådd.

    PREMIUM Satsar på många grödorLÄS OCKSÅ Bönor mättar mer än baconLÄS OCKSÅ Åkerböna blir livsmedel

    Lupingrödan blir förhoppningsvis tröskmogen i andra halvan av augusti. Baljorna mognar underifrån; ibland kan det inträffa att plantan börjar blomma om och det kan försvåra tröskningen. Efter skörd torkas grödan på gården och levereras sedan till Nordisk Råvara.

     Lupinfältet har tidigare varit grustag.
    Lupinfältet har tidigare varit grustag.

    Odlingsförsök i Umeå

    Matlupinen ska inte på något sätt förväxlas med den vilda lupinen som både smakar illa och är giftig. Lupin är en kulturväxt som odlas över stora delar av jordklotet och sannolikt kan odlas i större delen av Sverige. Nordisk Råvara har pågående försöksodlingar i höjd med Umeå.

    – Jag tycker lupin är bättre än sojaböna. Den innehåller lika mycket protein av hög kvalitet och den kan odlas i Sverige utan problem, säger Gunnar Backman.

    Lupinbönan skalas och marknadsförs som torr vara, men den kan också malas till mjöl eller pressas till olja.

     Gunnar Backman och Nordisk Råvara tror att lupinbaserade produkter kommer att bli viktiga i vår framtida mathållning.
    Gunnar Backman och Nordisk Råvara tror att lupinbaserade produkter kommer att bli viktiga i vår framtida mathållning.

    Prisad lupinprodukt

    Ett annat spännande användningsområde är att förädla lupinbönan till ett proteinisolat med 98 procent protein. Detta sker i Tyskland i en patenterad process som utvecklats specifikt för lupin.

    Med lupinisolatet som grund har Nordisk Råvara utvecklat en livsmedelsbas där rapsolja och vatten tillsätts. Resultatet blir en helt vegetarisk och smakneutral produkt. Produkten, som heter krääm, vann i fjol första pris i en tävling, organiserad av forskningsstiftelsen Vinnova, om framtidens protein.

    – Den kan smaksättas och användas till dressing, smoothie, sås och mycket annat. Jag gjorde själv en mycket god jordgubbsglass bara genom att mixa ner jordgubbar och socker och köra det i glassmaskinen, säger Gunnar Backman.

    Till toppen