Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 20 april

  Lantmännen tar upp konkurrensen på ännu en marknad

  Med köpet av finska K-maatalous tar Lantmännen upp konkurrensen med danska Danish Agro på ännu en marknad. Danish Agro äger sedan 2013 huvudkonkurrenten inom lantbruk, och mer än dubbelt så stora Hankkaija Oy.

  Efter att danska Danish Agro tagit upp konkurrensen på allvar med Lantmännen i Sverige genom köpet av Kalmar Lantmän gör nu Lantmännen samma sak i Finland, där Danish Agro genom Hankkaija har cirka halva marknaden för jordbruksnära förnödenheter och spannmålshandel.

  Nu återstår att se vad Lantmännens inhopp kommer att få för effekt på den finska marknaden. Danskarnas oväntade inhopp på den svenska marknaden har lett till att andra aktörer, inklusive Lantmännen, fått se om sitt hus. Det har bland annat lett till en kraftig omstrukturering av den svenska maskinmarknaden och först i höst får vi på allvar se hur Danish Agro kommer att påverka spannmålshandeln.

  Ingen egen fodertillverkning

  Lantmännen köper K-maatalous av det finska konglomeratet Kesko. Bolaget har en omsättning på närmare 3 miljarder kronor och bolaget visade i fjol ett rörelseresultat på cirka 55 miljoner kronor.

  De verksamheter man köper innehåller försäljning av förnödenheter och växtnäring, spannmålshandel och försäljning av maskinreservdelar men inte av kompletta maskiner. Bolaget har heller ingen egen fodertillverkning. Den finska jordbruksnära verksamheten i Finland drivs i bolagsform. Målet med det finska köpet är alltså att genera utdelningsbart kapital till de svenska ägarna i Lantmännen.  Den motsvarande svenska lantbruksnära verksamheten som drivs i kooperativ form hade i fjol en omsättning på 10,9 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 192 miljoner.

   Elisabeth Ringdahl, divisionschef Lantbruk.
  Elisabeth Ringdahl, divisionschef Lantbruk. FOTO: Lantmännen

  30 procent av den finska marknaden

  K-maaatalous har ungefär 30 procent av den finska spannmålshandeln. I stort sett allt säljs på den finska marknaden och en egenhet på den finska marknaden är att man inte har någon lagringskapacitet. Spannmålen lagras på gårdarna och går därifrån direkt till slutkund.

  Hankkaija, som omsätter närmare 7 miljarder kronor. har ungefär hälften av denna marknad medan de resterande 20 procenten fördelas mellan övriga konkurrenter.

  – Bolaget har inga silos, många ägs istället av den finska staten, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef Lantbruk.

  Lantmännen har idag liten handeln med Finland inom det jordbruksnära segmentet men har samarbetat med K-maatalous inom frö-, utsädes- och lite foderförsäljning.

  Ingen ny marknad

  Men Finland är för den skull ingen ny marknad för Lantmännen. Redan 2015 köpte man finska brödproducenten Vaassan, som bland annat tillverkar Finn crisps. Förutom att Vaasan var ett konsumentföretag var det större, omsättningen uppgår till närmare 4,5 miljarder kronor, vilket betyder att Lantmännen nu kommer att få drygt 20 procent av sin omsättning från den finska marknaden.

  – Förvärvet av K-maatalous är ju ett steg i vår Östersjöstrategi. Vi vill växa i detta område och förvärvet passar bra in i den strategin, säger Elisabeth Ringdahl.

  Uppskattat pris

  Lantmännen uppger inte vad man betalar för K-maatalous så för att få den exakta köpesumman får man vänta tills årsredovisningen för 2017 kommer. Men en tumregel är att årsvinsten betalas 8-10 gånger, vilket i det här fallet skulle betyda mellan 450 till 550 miljoner kronor, enligt ATL: s uppskattning.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen