Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december

  Kryphål för matiga insekter stängs

  Finland blir först i världen med insektsbröd berättade ATL häromveckan, och under hösten har dörren öppnats för att även Sverige ska göra en liknande tolkning. Men nu smälls dörren igen när Livsmedelsverket - och EU - sätter ner foten kring försäljning av insekter.

   Kryphål i EU-lag stängs från och med årsskiftet.
  Kryphål i EU-lag stängs från och med årsskiftet. FOTO: Mostphotos

  Under tjugo års tid har det varit förbjudet att sälja insekter som mat i EU eftersom insekter klassas som nya livsmedel och måste godkännas enligt en särskild EU-process. Finland, Danmark, Nederländerna, Storbritannien och Belgien har dock tolkat nuvarande lag annorlunda än exempelvis Sverige och tillåtit försäljning av insekter som mat.

  Under onsdagen meddelade Livsmedelsverket att man står fast vid att försäljning av insekter som mat inte är tillåtet. Samtidigt stängs även kryphålet i EU i och med ett förtydligande i EU-lagen från och med årsskiftet.

  – Majoriteten av medlemsstaterna gör likadant som Sverige, och att vissa länder tillåter det tycker vi är olyckligt. De säger att hela insekter inte är nya livsmedel vilket är en tolkning. Men nu stänger kommissionen den här möjligheten från 1 januari, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket till ATL.

  Övergångstid för länder

  Myndighetens hållning är att oavsett om insekten är hel eller inte är farorna detsamma, vilket också EU-kommissionen anser, därav förtydligandet i förordningen.

  – Vi håller fast vid att riskerna behöver utredas ordentligt, säger Jan Sjögren.

  De risker som nämns är allergier, gifter och smittor.

  Dyr process

  För företag i de länder som redan tillåter insekter som livsmedelsförsäljning kan få dispens till 2020 – efter det måste alla söka tillstånd.

  I Sverige finns i dagsläget inga ansökningar från insektsföretag att få godkänt ett nytt livsmedel. Processen att utvärderas och prövas är kostsam, vilket mött en del kritik i branschen.

  För svensk del betyder förtydligandet i EU-lagen i praktiken ingenting. Men Livsmedelsverket säger att de vill ha en dialog med insektsbranschen. Som ATL berättade nyligen har även en branschorganisation skapats för insektsföretag.

  Livsmedelsverket bjuder nu in branschorganisationen till ett möte i januari för att diskutera förtydligandet i lagen och för att se hur de kan stötta insektsföretagen, uppger myndigheten.

  LÄS OCKSÅ: Finland först ut med insekter i brödetLÄS OCKSÅ: Finland förebild för insektsföretagare

  Fakta

  Vid årsskiftet förtydligas EU-lagstiftningen om insekter som nya livsmedel eftersom den nuvarande lagstiftningen inte har varit tillräckligt tydlig. Ett kryphål i lagen har gjorts att det funnits tolkningsutrymme. Förändringen innebär att hela insekter från och med 1 januari 2018 ingår i EU.s förordning kring nya livsmedel och därmed blir förbjudet att sälja eller odla om det inte kontrollerats och godkänts.

  Sveriges ställningstagande om att inte tillåta hela insekter som mat stöds av merparten av EU-länderna och stärks i och med den nya EU-förordning som träder i kraft 2018.

  Avsikten med lagstiftningen är att skydda konsumenter från okända faror som allergier, gifter och smittor. Ett företag som vill sälja insekter som mat måste presentera ett vetenskapligt underlag som visar att konsumenterna inte utsätts för risker. Först när det finns tillräckligt beslutsunderlag blir livsmedlet godkänt för försäljning i hela EU.

  Källa: Livsmedelsverket

  Läs mer om

  Till toppen