Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 6 september

  Magnus Oscarsson hoppas på ministerpost

  ÖDESHÖG.

  Tre år i riksdagen har gett Magnus Oscarsson (KD) mersmak. Efter nästa val vill han bli landsbygdsminister.

  Kristdemokraternas talesperson i jordbruks- och landsbygdspolitiska frågor Magnus Oscarsson ställer upp för nyval 2018. Till skillnad från många andra politiker som gärna blygsamt hänvisar till väljarnas och partiets vilja döljer inte Magnus Oscarsson vad hans yttersta mål är. Tvärtom, det är med stor entusiasm han svarar ja på frågan om han vill bli landsbygdsminister.

  – Det är klart att det skulle vara fantastiskt att få möjlighet att sitta som jordbruksminister och faktiskt kunna göra skillnad.

  Mjölkengagerad

  Om det inte sker förändringar i den svenska väljarkåren på jordbävningsnivå till nästa år är KDs enda chans till ministerposter en samregering med andra borgerliga partier. I sådana konstellationer har C närmast abonnemang på jordbruksfrågorna. Så vad skiljer en kristdemokratisk jordbrukspolitik från övriga Allianspartiers? Samsynen är stor, medger Magnus Oscarsson, som dock hittar några exempel på kristdemokratiska ställningstaganden som inte delas av alla Allianskollegorna.

  – Exempelvis är jag mycket mån om det här med självförsörjningen, det har jag märkt att jag inte får hejarop för från alla partier. Tvärtom har jag hört folk säga att “Det där ordnar sig, vi är ju med i EU”, säger han, utan att peka ut vem det är som säger så.  Magnus Oscarssons lyfter också förslaget om en ersättning på 1000 kronor per ko för de lagkrav utöver EUs regelverk som Sverige ställer som en utmärkande del av partiets jordbrukspolitik. Hans ankomst till riksdagen sammanföll med den eskalerande mjölkkrisen och den har kommit att prägla Magnus Oscarssons arbete på Helgeandsholmen.

  Känner inte igen glyfosat

  Förverkligas Magnus Oscarssons ambitioner kommer han att vara landsbygdsminister just som förhandlingarna om EUs framtida jordbrukspolitik kommer i gång på allvar. Det framgår under intervjun att det är ett område som han inte är helt hemma på. Han verkar inte känna till den ersättning för minskad mjölkproduktion som EU beslutade om förra året och han tvekar över skillnaderna mellan direktstöd och landsbygdsprogrammets ersättningar.

  Utöver mer allmänna tankar om enklare regler och att stöden bör inriktas på produktion har Magnus Oscarsson få idéer om vad som bör förändras i det gigantiska stödsystemet.

  – Det får man titta på, vi är inte framme där än.

  Andra frågor på EU-nivå verkar inte heller vara top of mind. För att kunna svara på frågan om glyfosat bör få fortsatt godkännande måste han först fråga vad glyfosat är.

  – Jag hoppas det, blir svaret sedan.

  Det här är en kortare version av en profilintervju i det senaste numret av tidningen Lantmannen. Vill du läsa hela, teckna en prenumeration här.

  LÄS MER:LÄS MER: Ny våtmark ska säkra produktionenLÄS MER: Svensk quinoa ska bli god affärLÄS MER: Skogsägaren: “Vi går mot katastrof här”

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen