Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november

  Offentlig upphandling – inte så krångligt som det låter

  Intresset för svenskt och lokalproducerat är rekordhögt, även inom den offentliga sektorn. Men när kommunen är beställare måste en upphandling göras och där dör ofta intresset – åtminstone från producenternas sida.

   Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland, med uppgift är att se till att fler lokala företag deltar i offentliga upphandlingar.
  Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland, med uppgift är att se till att fler lokala företag deltar i offentliga upphandlingar.

  Pernilla Fischerström är processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Hennes uppgift är att se till att fler lokala företag deltar i upphandlingar av livsmedel och ökar leveranserna till de offentliga köken i Västergötland.

  Stöd behövs

  Den stora utmaningen är att stötta kommunerna när de utformar sina krav i upphandlingar och samtidigt uppmuntra producenterna att lämna anbud.

  – Det behövs en oberoende part som kan guida och hjälpa både kommun och producent, eftersom regelverket är krångligt och kunskapsluckor finns, säger Pernilla Fischerström.

  LÄS MER: Antibiotika och djurhållning styrde upphandling

  Hon gör sin största insats i den inledande fasen, ungefär 1,5 år innan upphandlingen annonseras.

  Det handlar om att till exempel utreda vilka krav som bör ställas, som gör att man lyckas upphandla de lokala och svenska råvaror som man vill ha. Livsmedelsupphandlingar tar tid och när kontrakt sedan skrivs med producenten är det på fyra år; två år initialt och därefter förlängt med två år om allt fungerar som det ska.

  – Det är långa cykler och missar en leverantör att svara på ett anbud går det lång tid innan man får chansen igen.

  Värt besväret

  Pernilla Fischerström är väl medveten om att det är en viss startsträcka att skriva ihop ett anbud, men Konkurrensverkets rapport visar att det är värt besväret. Kontrakt för livsmedel får i genomsnitt anbud från 1,9 anbudsgivare och kontrakt för måltidstjänster 2,2.

  Pernilla Fischerström säger att de flesta lantbrukare i regel har alla dokument som behövs, men många tror att det ska vara krångligare än det egentligen är och stirrar sig blinda på det de inte kan leverera. Det kan handla om transporter eller att vissa offentliga kök har svårt att hantera livsmedel som inte är tvättade och skalade.

  – Gå ihop med andra producenter, råder Pernilla Fischerström. Rapsolja, ägg och grönsaker kan exempelvis gå i samma bil. Det finns med största sannolikhet redan befintliga leverantörer till kommunen, som hämtar varor i närområdet, och som även kan ta med en lokal leverantörs råvaror.

  Tvätta tillsammans

  Hon tar också exemplet med offentliga kök som inte tar emot jordiga grönsaker, med tanke på Listeria och andra bakteriegrupper. Här kan det vara idé att gå ihop med en annan företagare som kan tvätta grönsakerna innan de skickas iväg.

  Västergötland ligger i framkant när det gäller att samordna sina upphandlingar, samtidigt som de har ett gott stöd från Länsstyrelsen. Läget är olika för olika län, men för producenter som är intresserade av att lämna anbud på kommunens upphandlingar finns hjälp att få.

  Lämna anbud i en upphandling

  • Börja med att titta på din kommuns, eller angränsande kommuns, hemsida efter aktuella upphandlingar. Finns det någon upphandling som stämmer överens med din verksamhet?

  • Kontakta kommunens kostchef och fråga vilka krav som ställs på just den råvarugrupp som du producerar.

  • Definiera det unika med just din produktion och om det ställs krav på speciell logistik eller leverans som du har svårt att uppfylla. Fundera i så fall över om du kan gå samman med någon annan leverantör för att nå kraven.

  • Ta fram befintliga dokument och certifikat som styrker hur din produktion ser ut.

  • Kontakta Länsstyrelsen och be att få prata med den som ansvarar för att vägleda producenter när det gäller upphandling av livsmedel till de offentliga köken. En sådan person kan bland annat berätta om det finns producenter i regionen som du kan samarbeta med. Här kan du även få tips om hur du i ditt anbud visar vad som är unikt med just din produktion.

  LÄS MER: Är näringen är nöjd med kraven de offentliga köken ställer på kött?LÄS MER: Gott om näring i frukt och grönt

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen