Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december

  Regeringen kör över kommuner – upphäver skoterförbud

  Kommunala förbud mot skoter- och terrängkörning som har utfärdats sedan 1997 är ogiltiga. Det är brister i regelverket om terrängkörning som gör att regeringen upphäver förbuden i avvaktan på nya regler.

  FOTO: Kenneth Paulsson

  Regeringen har upptäckt brister i terrängkörningsregelverket som innebär att det i dag tillämpas felaktigt. Regeringskansliet skickar därför ut förslag till ändringar av regelverket på remiss för att rätta till felet.

  Saknar befogenhet

  Enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet innebär bristerna i regelverket att kommuner saknar möjlighet att fatta beslut om terrängkörningsförbud. Enligt den nuvarande terrängkörningslagen kan regeringen inte ge kommuner möjlighet att meddela förbud och föreskrifter på terrängkörningsområdet. De beslut som kommunerna har utfärdat sedan 1997 är därför ogiltiga.

  – Det pågår därför ett intensivt arbete inom regeringskansliet för att felet ska kunna rättas till på ett snabbt, korrekt och rättvist sätt, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

  Länsstyrelsen avgör

  Under en övergångsperiod blir det länsstyrelserna som får avgöra frågan. När de nya reglerna börjar gälla blir det åter kommunerna som får fatta beslut om förbud. Regeringen föreslår att kommunerna får meddela föreskrifter om förbud eller begränsningar för terrängkörning från och med den 1 maj 2018.

  LÄS ÄVEN: Länsstyrelsens miss raserade fårdriftLÄS ÄVEN: Skoteråkare upprör markägareLÄS OCKSÅ: Tydligare äganderätt på barmark

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen