Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 januari

  Högre elpris väntas i nästa vecka

  Det pågående ovädret i stora delar av Sverige får ingen direkt påverkan på elpriset. Däremot väntas en prisökning i nästa vecka.

  FOTO: Josef Muellek

  Ruskvädret med kraftig vind har lett till en topp när det gäller vindkraftsproduktion i Sverige i dag. Eventuellt fortsätter det att blåsa också i morgon men den ökade produktionen blir hursomhelst kortvarig och påverkar inte direkt spotpriset.

  Däremot väntas väderläget stabiliseras över helgen då det också drar det in ett högtryck som för med sig kyligare temperatur.

  – När temperaturen faller driver det upp elanvändningen till helgen. Vi tror att priserna kommer att vara lite högre i slutet av veckan än de var under inledningen och att prisuppgången fortsätter i nästa vecka då det överlag blir kallare, säger Martina Rosenberg, analytiker på Bixia.

  Hon spår att det kommer att handla om en uppgång på ett par öre per kilowattimme beroende på hur efterfrågan på el utvecklas.  Till toppen