Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 september

  ”Har du dåligt hjärta ska du nog syssla med annat”

  VILLANDS VÅNGA.

  Det är drygt en vecka kvar till den klassiska äppelsorten Aroma ska plockas på äppelodlingen Bonnslätt 1:56 i Villands Vånga nordöst om Kristianstad. Äpplena lyser röda längs planteringarna men skörden kommer att bli avsevärt mycket lägre än vanligt.

   – I år räknar jag med att jag får kanske 40 procent av normalskörden på 200 ton äpplen, säger Rita Jarl som äger och driver äppelodlingen.
  – I år räknar jag med att jag får kanske 40 procent av normalskörden på 200 ton äpplen, säger Rita Jarl som äger och driver äppelodlingen. FOTO: Mikael Gianuzzi

  – I år räknar jag med att jag får kanske 40 procent av normalskörden på 200 ton äpplen. När det gäller just Aroma handlar det nog om 20 procent av normalskörden, säger Rita Jarl som äger och driver äppelodlingen.

  Kallt väder kring Valborg när äppelblommorna fortfarande är knoppar ligger bakom den svaga skörden. Nattlig kyla ledde till att många knoppar blev bruna, torkade in och aldrig slog ut i blom vilket skulle ha inträffat en månad senare. Det kan också bli en frostskada som växer med frukten och gör äpplena deformerade.

  – Det var östra distriktet, det vill säga äppelodlingarna i Vånga, Oppmanna och Österlöv som drabbades hårdast av frosten. Men det slog olika från odling till odling. Vissa har ingen frukt alls på träden medan man på andra sidan berget, i Näsum, ligger på kanske 60 procents skörd, säger Rita Jarl.

  Kylan slog olika hårt

  Östra distriktet ligger nordöst om Kristianstad och brukar ligga något tidigare än äppelklustret Kivik som inte drabbades lika hårt av vårkylan.

  Den äppelsort som ser vettigast ut i skördemängd på Rita Jarls odling är Äppelrikets egen sort Frida.

  – Vi kan nog komma upp i 50 till 60 procent av normalskörd när det gäller Frida. Det höjer snittet. Skörden av Frida ligger ett par tre veckor bort men det går inte att säga i dag hur stor andel som är klass ett, klass två eller går som industrifrukt, säger Rita Jarl.

  Det är stor skillnad i hur betalningen för de olika kategorierna.

  – Jag får kanske fem kronor per kilo klass 1-äpplen, när alla kostnader är betalda. För klass två och industrifrukt är nivån mindre än hälften, säger Rita Jarl.

  Klass 2-äpplen säljs i butik

  Bristen på äpplen i år gör att även klass två kommer att säljas i butik. Rita Jarl menar att det är ett osäkerhetsmoment hur frukten kommer att tas emot av konsumenten.

  – Alla är inte så fina och jag tror att de flesta väljer med ögat när de är i affären. Det är inget fel på äpplena utan det är mer en skönhetsfråga, säger hon.

  Fortsätter det att regna fram till skörd så kan också skalen bli lite skrovliga och då fäster svampar och annat på dem. Något som kan påverka äpplenas lagringsförmåga.

  ”Allt kan hända”

  Rita Jarl vågar inte säga något om hur äppelskörden slår på 2017 års resultat.

  – Inte förrän alla äpplena är sålda vet jag hur säsongen gick. Allt kan fortfarande hända. I Kivik fick de hagel för 14 dagar sedan. Har du dåligt hjärta ska du nog syssla med något annat, säger hon.

  Bonnslätt är en av de mindre äppelodlingarna i trakten. Rita Jarl tog över 2008 efter sina föräldrar, som startade äppelodlingen på 1970-talet. Successivt håller hon på att förnya den gamla odlingen som blir en tätare, mer häcklik plantering. Därmed blir den mer effektiv att bruka, med nya träd som bär full frukt tidigare och rikligare.

  – En gammal odling gav 15 till 20 ton frukt per hektar här medan en ny kan ge 25 till 40 och upp till 60 ton per hektar beroende på sort, hur duktig odlare du är och odlingsåret. Det kommer också nya sorter som är mer odlingsvärda, lagringsdugliga och smakar godare, säger Rita Jarl.

  Växlar upp

  För tillfället odlas äpplen men också en mindre areal hallon och päron på sammanlagt sju hektar. Nästa år tillkommer fyra hektar äppelodling.

  – Jag är i en expansionsfas och årets dåliga skörd påverkar inte det. Min affärsplan ligger fast och ska jag överleva som äppelodlare måste jag växla upp. Tio hektar är inte någon jättestor odling och jag klarar av det med befintlig maskinpark. När allt är klart räknar jag med att kunna leverera 400 ton äpplen ett bra år, säger Rita Jarl.

  Äppelodlingen Bonnslätt

  Ägare: Rita Jarl

  Odling: Bonnslätt 1:56

  Storlek: 10 hektar, för närvarande 6 hektar

  Normalskörd: 200 ton äpplen

  Väntad skörd 2017

  Aroma 30 procent (av normalskörd)

  Ingrid Marie 10 procent

  Santana 30 procent

  Elise 20-30 procent

  Frida 50-60 procent

  LÄS MER: Odlarna säljer klass 2-äpplen i butikLÄS OCKSÅ: Äppelodlarna pressas av kall vårLÄS OCKSÅ: De återvänder till landsbygdenPREMIUM: Hon är först i norra Europa

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen