Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 8 september

  Han slipper riva morfars vattenkraftverk

  Sallatsodlaren Curt Jonsson har använt det elkraftverk som hans morfar byggde i Edsån på 1930-talet. Men sedan dess har reglerna ändrats och Länsstyrelsen har krävt att kraftverket ska tas bort. Men nu har Mark- och miljööverdomstolen gett Jonsson rätt, vattenkraftverket behöver inte rivas.

   Nya och hårdare regler har fått tuffa konsekvenser för många som har småskaliga vattenkraftverk.
  Nya och hårdare regler har fått tuffa konsekvenser för många som har småskaliga vattenkraftverk.

  ATL har tidigare skrivit om Curt Jonsson som odlar sallat i Strömsund. Hans morfar byggde på 1930-talet ett litet vattenkraftverk i Edsån, en anläggning som gett cirka 14 400 kilowattimmar per år. Sedan reglerna för småskalig vattenkraft ändrats, har Curt Jonssons vattenkraftverk blivit ett ärende hos Länsstyrelsen som gett honom ett föreläggande om att ta bort kraftverket.

  Överklagade till Mark- och miljööverdomstolen

  Men Jonsson har inte gett upp kampen utan överklagat Länsstyrelsens beslut till mark- och miljööverdomstolen.

  Och där blev beskedet ett annat. Östersunds-Posten skriver att Mark- och miljööverdomstolen kommit fram till att Curt Jonsson inte är den som ansvarar för dammen i Edsån. Då kan Länsstyrelsen inte heller kräva att Jonsson ska riva den. Det finns inte heller några skäl att Jonsson ska behöva ta bort vattenkraftverket som hans morfar byggt, enligt Mark- och miljööverdomstolen.

  Curt Jonsson får dock inte rätt på sitt yrkande att få ersättning för sina rättegångskostnader.  LÄS OCKSÅ: Nytt lagförslag drabbar småskalig vattenkraftLÄS OCKSÅ: Hård kritik mot förslag om vattenkraft

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen