Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 17 februari

  Glada Bondens nya affär fördubblar volymerna

  Gammalstorp.

  Den första stora affären med Sia Glass är i hamn. Nu har man två nya på gång och volymerna fördubblas. "Vi kommer rulla runt en hel del mjölk under året", säger Anders Birgersson, ordföranden i Glada Bonden i stor intervju med ATL.

   Föreningen Glada Bonden har funnits i två år. Ordföranden Anders Birgersson arbetar för att etablera en marknad för den svenska råvaran och på så sätt höja priset till den svenska bonden. Nu gör man sig redo för flera gräddaffärer med industrin.
  Föreningen Glada Bonden har funnits i två år. Ordföranden Anders Birgersson arbetar för att etablera en marknad för den svenska råvaran och på så sätt höja priset till den svenska bonden. Nu gör man sig redo för flera gräddaffärer med industrin. FOTO: Lasse Hejdenberg

  Glada Bonden har egentligen bara ett mål. Att höja priset till bonden. Det ska man göra genom att ta ut marknadspriset för den svenska råvaran. Ett pris som annars är inlåst i den existerande mejeristrukturen, menar föreningen.

  – Det ska finnas det svenska och det där andra, säger Anders Birgersson när ATL träffar honom på gården Gammalstorp utanför Linköping.

  Mjölk till Sia Glass

  Från och med årsskiftet levererar Glada Bonden mjölk till Sia Glass i halländska Slöinge.

  Det handlar om en volym på 15 miljoner kilo mjölk för 2017. Sia Glass behåller grädden medan Arla, som processar mjölken, behåller proteinet.  Nu har föreningen två nya affärer på gång. Även dem mot industrin. Totalt handlar det om en volym på cirka 30 miljoner kilo mjölk. En fördubbling mot affären med Sia Glass.

  – Vi har bett två till av våra medlemsgårdar att skicka in ansökningar om att splitta mjölk.

   Anders Birgersson säger att han aldrig varit någon kooperatör. Det har mest känts som en gemensam resa mot undergången, menar han. Men arbetet med Glada Bonden har gjort att han förstår fördelarna med kooperativet.
  Anders Birgersson säger att han aldrig varit någon kooperatör. Det har mest känts som en gemensam resa mot undergången, menar han. Men arbetet med Glada Bonden har gjort att han förstår fördelarna med kooperativet. FOTO: Lasse Hejdenberg

  En bristvara

  Det är den snabbt uppkomna gräddbristen som öppnat för de första affärerna. Att det är industrin som handlar beror på att den först blivit utan svensk råvara. Anders Birgersson menar att affärerna framför allt visar att det går att lyfta ut mjölk från de etablerade strukturerna och att marknaden är beredd att betala för den svenska råvaran.

  – Vi har visat att vi klarar det praktiska. Att vi kan lösa bristen för dem som är beredda att betala. Det tjänar alla på.

  Priset för svensk grädde ligger redan i dag på 8–10 kronor över priset på den utländska råvaran och håller efterfrågan i sig kommer bristen att tillta om inte en ny affärsmodell hittas.

  – Jag tror att bristen blir värre under året vilket betyder att vi nog kommer att flytta rätt stora volymer under 2017 och det vi tar blir ju någon annan utan.

   På gården Gammalstorp har man vuxit snabbt. I dag finns det 850 kor på gården men den är dimensionerad för 2 000. Det gäller att ha en tro för hur framtiden kommer att se ut, säger Anders Birgersson.
  På gården Gammalstorp har man vuxit snabbt. I dag finns det 850 kor på gården men den är dimensionerad för 2 000. Det gäller att ha en tro för hur framtiden kommer att se ut, säger Anders Birgersson. FOTO: Lasse Hejdenberg

  Hitta alternativ

  Det betyder att marknadsaktörerna till slut måste börja titta på alternativet att börja handla på en spotmarknad för att försäkra sig om råvaran. Det gäller även handeln, menar Anders Birgersson.

  – Det finns svensk råvara och grädde att få tag i men det är bristen som driver marknaden. Väntar man för länge kan råvaran ta slut eftersom bönderna slutar till dagens prisnivå och invägningen minskar.

  LÄS MER: Glada Bonden kan stjälpa mejerinäringen

  Men det är inte helt enkelt. Strukturerna och den rådande maktbalansen har funnits på plats under en lång tid.

  – Alla har varit och är medvetna om att bönderna har det tufft men ingen har vågat göra något åt det. Nu har vi gjort det genom att lyfta bort den svenska mjölken. Det ska inte finnas någon billig svensk mjölk.

  – Sedan gäller det att få fler bönder att våga. I debatten framstår det ibland som att man ska vara glad att någon hämtar mjölken överhuvudtaget.

  För närvarande bygger affärsmodellen på möjligheten att splitta. Men det är inte en långsiktigt hållbar modell, menar han.

  – De stora mejerierna är så klart störda över den möjligheten och det förstår jag för det skapar osäkerhet. Bönderna kan både äta kakan och ha den kvar men det är en förutsättning för att bönderna ska våga börja handla.

  Förstår kollektivet

  Men även om Anders Birgersson tror på marknadskrafterna säger han att arbetet med Glada Bonden gjort att han inser fördelarna med ett kooperativ.

  – Kooperativet har känts lite som att nu går vi under tillsammans. Det har ju bara handlat om att sälja billigt. Men av de senaste månadernas arbete förstår jag vikten av att kunna sätta emot som ett kollektiv. Motparten kan ju trycka till en enskild bonde rätt hårt om den vill.

  FOTO: Lasse Hejdenberg

  RELATERAT: Svenskt gräddpris ett faktum

  Gammalstorp

  850 kor

  Ladugården är dimensionerad för 2 000 kor.

  Fastigheten är på totalt 900 hektar varav Anders Birgersson själv äger 170.

  Producerar 10 miljoner kilo mjölk per år

  15 anställda

  Odlar majs, vall och vete. Allt går till foder.

  Samarbete med spannmålsbönder om vallen

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen