Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 augusti

  Giftägg sålda i minst 17 länder

  WOUDRICHEM. Nederländerna

  Konsumenter i minst 17 länder har köpt ägg som innehåller fipronil. EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis kallar nu till krismöte.

   Konsumenter i minst 17 länder har köpt ägg som innehåller fipronil.
  Bild 1/2 Konsumenter i minst 17 länder har köpt ägg som innehåller fipronil. FOTO: Ann Lindén
   EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis kallar nu till krismöte.
  Bild 2/2 EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis kallar nu till krismöte. FOTO: Etienne Ansotte

  Giftskandalen växer och nu visar det sig att inte ens egna höns har varit en garanti för rena ägg. Det ekologiska medlet Bytecontrol, som sålts till hobbydjurägare, har också visat sig vara spetsat med fipronil.

  Skandalen har också lett till spänningar mellan EU-länder. Därför kallar EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis till krismöte den 26 september.

  Nått ända till Hongkong

  Enligt EU-kommissionen har smittade ägg hittats i 16 europeiska länder: Danmark har importerat 20 ton nederländska ägg via en belgisk handlare, Rumänien ett ton äggula och Slovakien 21 partier hårdkokta skalade nederländska ägg som importerats via Tyskland. I Österrike har ett par hundra kilo smittade nederländska ägg sålts till restauranger. Förutom Belgien, Tyskland och Nederländerna där äggen producerats har konsumenter i Frankrike, Sverige, Storbritannien, Irland, Italien, Luxemburg, Polen, Rumänien, Slovenien och Schweiz ätit av dem. Men skandalen har nått ända till Hongkong

  Statsekreterare Martijn van Dam och hälsominister Edith Schippers hävdar i ett brev till det nederländska parlamentet att det inte fanns anledning att ingripa 2016. De stöder livsmedelsverkets linje att tipset bara gällde fipronil i stallarna. Men enligt toxikologer fanns det därmed också en risk att äggen var smittade.

  Anonym tipsare träder fram  På fredagen trädde den anonyme tipsaren fram. Det är Nick Hermens. Han skrev på ett tipsformulär som finns på det nederländska livsmedelverket NVWA:s hemsida, att ChickFriend köpte medlet och använde.

  Hermens var tidigare delägare i Poultry-Vision i Weelde i Belgien, firman som sålt fipronilen. Han blev ovän med sin kompanjon och flyttade tillbaka till Nederländerna. Men en del e-post hamnade hos honom, bland annat fakturorna från ett företag i Rumänien som levererade medlet. De tyder på att medlet exporterats till det belgiska företaget sedan 2015. Det året ökade också Poultry Visions vinst åtta gånger, visar en genomgång som den belgiska nyhetsbyrån Belga gjort. 2010 – 2014 låg vinsten runt 20 000 euro. 2015 steg den 143 666 euro.

  Även till hobbybesättningar

  Huvuddelen gick till den professionella äggproduktionen, men veterinärer sålde också Bytecontrol till hobbyhönsägare. Även det medlet kom från Poultry Vision. Att det innehöll fipronil angavs inte på etiketten.

  -I efterhand måste jag erkänna att medlet är så effektivt att man kunde misstänka att det innehöll fipronil, sa veterinären till Gazet Van Antwerpen.

  Än så länge är skandalen mest pinsam för den nederländska regeringen. Men om det visar sig att den statliga kontrollen brustit i allt för stor utsträckning, kan det bli dyrt. Branschen i Belgien talar om tio miljoner euro. Den nederländska bondeorganisationen LTO talar om 150 – 300 miljoner euro.

  Rabobank stödåtgärder

  Rabobank som finansierar 80 procent av sektorn, kommer nu med en rad nödåtgärder som krediter och amorteringsfrihet. Det har banken också gjort tidigare när en sektor drabbats.

  – Vi låter inte företag som i sin kärna är sunda, falla omkull i en sådan situation, säger Ruud Huirne, direktör Food & Agri.

  En sådan kris leder nästan alltid till en sanering av sektorn. Banken bestämmer vem som får överleva.

  Vad slutnotan blir, vågar Huirne inte spekulera i:

  – De största förlusterna ligger framför oss. Jag syftar på tomma stallar, sjunkande äggpriser och ett förlorat förtroende på den viktiga tyska marknaden.

  Läs mer: Två personer gripna i äggskandalenLäs mer: Giftägg upptäcktes redan i novemberLäs mer: Efter äggskandalen nu testas kycklingköttLäs mer: Giftiga ägg sålda i SverigeLäs mer: 147 producenter får leveransförbudLäs mer: Livsmedelsverk varnar ät inga ägg

  Läs mer om

  Till toppen