Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 10 augusti

  Gårdsauktionerna blir allt färre

  Under 1990-talet var tidningarna fulla med annonser om gårdsauktioner och man kunde fynda både traktorer och redskap under klubban. Idag är gårdsauktionerna få och på de som genomförs är det sällan man hittar annat än en och annan gammal traktor bland utropen.

  Anders Danielsson driver auktionsfirma i Ekshärad i norra Värmland. Under 1990-talet hade han mellan 10 och 15 gårdsauktioner varje sommar. 2017 hade han 3. Trots att gårdsauktioner är viktiga för besöksnäringen i Värmland är det svårt att få dem att gå ihop. Det är ofta betydligt mer lönsamt att anordna en nätauktion.

  – Det går åt mindre folk, är inte så arbetsintensiva och det är många, många fler som har möjlighet att buda, säger Anders Danielsson som är en av få som fortfarande arrangerar gårdsauktioner.

   Anders Danielsson är en av få i Värmland som fortfarande arrangerar gårdsauktioner men åren då man kunde ropa in jordbruksredskap och traktorer är i stort sett över.
  Anders Danielsson är en av få i Värmland som fortfarande arrangerar gårdsauktioner men åren då man kunde ropa in jordbruksredskap och traktorer är i stort sett över.

  Han tog över auktionsfirman efter sin far 1991. På den tiden var gårdsauktioner vanliga och det hände ofta att maskiner, traktorer och jordbruksredskap ropades ut. Hade man tur kunde man köpa en traktor med ett antal redskap på en och samma gång.

   De flesta auktionerna anordnas i auktionshall med hjälp av projektor och duk, det är inte alls så arbetsintensivt som en gårdsauktion. Då har folk dessutom möjlighet att lägga bud via en nätsajt innan den fysiska auktionen startar.
  De flesta auktionerna anordnas i auktionshall med hjälp av projektor och duk, det är inte alls så arbetsintensivt som en gårdsauktion. Då har folk dessutom möjlighet att lägga bud via en nätsajt innan den fysiska auktionen startar. FOTO: Mari Nälsén

  Gårdens storlek avgör

  Idag är det sällan som jordbruksredskap finns på utropslistorna även om det är auktion på en stor gård. Det har flera orsaker. Främst tror Anders Danielsson att det beror på var auktionen är belägen. I norra Värmland och södra Dalarna är lantbruken numera få och när djurbesättningen slaktades av eller såldes gjorde man sig av med traktorer och redskap också när de inte längre behövdes.  – Det ser säkert helt annorlunda ut när man kommer ned på slättlandskapet söderut där lantbruken fortfarande finns kvar, lantbruk som dessutom är så mycket större än de som finns här.

  Det är ofta gårdens storlek som avgör om det är värt att genomföra en gårdsauktion. Finns dessutom yttre lösöre, såsom exempelvis traktorer och redskap kan man räkna med ett betydligt högre intresse och fler besökare.

  – Det är ett riktigt dragplåster. Traktorer lockar alltid och det är inte alltid som de blir särskilt billiga heller, är det fler som bjuder drivs priset upp. Jag tror att det är en pojkdröm för många att äga en traktor.

   En gammal timmerkärra kan göra att man lockar fler besökare än vanligt till en auktion, maskiner och redskap är riktigt stora dragplåster.
  En gammal timmerkärra kan göra att man lockar fler besökare än vanligt till en auktion, maskiner och redskap är riktigt stora dragplåster. FOTO: Mari Nälsén

  Välvårdade traktorer ger bra priser

  En auktion av tre av Anders Danielssons gårdsauktioner har i år haft traktorer i listan. Det var en äldre Volvo T22 som gick för omkring 8000 kronor samt diverse redskap till den. En harv som någon ropade in för 500 kronor och en plog för det dubbla.

  – De grejerna var inte så mycket att ha men för en välvårdad traktor på 1970- och 1980-talen ligger normalt sett väldigt bra i pris.

  LÄS MER: Stort intresse för Case IH-auktionLÄS OCKSÅ: Veterantraktorer under klubban – Här är priserna

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen