Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 22 juli

  Franska bönder sätter hoppet till debatt

  Franska bönder hoppas snart få mer betalt för sina produkter. De har stora förväntningar på en livsmedelsdebatt, som just har startat. Ett av målen är att jordbrukarna ska kunna leva på sitt arbete.

   FOTO: FNSEA
  FOTO: FNSEA

  Henri Bies-Péré har en gård tillsammans med en kollega i sydvästra Frankrike. De odlar majs och djurfoder och har ett 50-tal mjölkkor.

  Han säger att i stort sett alla bönder, oavsett specialisering, har svårt för att leva på sitt arbete idag.

  – Undantaget just nu är grisuppfödarna, som plötsligt har fått ett uppsving på grund av att Kina har öppnat sin marknad, säger han.

  Inkomst på 3 500 kronor

  Nyligen publicerades en studie som visar att hälften av de franska bönderna har en inkomst på knappt 3500 kronor i månaden.  Men Henri Bies-Péré är trots detta hoppfull. Han ingår i ledningen för jordbrukarfacket FNSEA, och har precis kommit hem från Paris, där han har deltagit i regeringens lansering av en allmän livsmedelsdebatt.

  Samtalen är ett av president Macrons vallöften. Debatten ska pågå i flera månader och ett av de främsta målen är att bönderna ska kunna leva på sitt arbete.

  Producenter, industrin och representanter för handeln ska försöka finna lösningar på problemen.

  Två stora önskemål

  FNSEA har två stora önskemål.

  – Vi vill få en större del av det pris som konsumenterna betalar. Men vi vill också att regeringen ändrar konkurrensreglerna, så att vi kan gå samman i produktorganisationer och bli starkare när vi förhandlar med de mäktiga livsmedelskedjorna.

  Henri Bies-Péré säger också att det skulle vara bra om fler jordbrukare arbetade under kontrakt med inköparna.

  – Men vi vill att kontrakten blir förhandlingsbara när priserna stiger på utsäde och på andra råvaror, som vi behöver.

  Livsmedelsdebatten ska pågå fram tills i november. Deltagarna ska också diskutera kvaliteten på maten.

  LÄS MER: FRANSKMÄRKT MJÖLK ORSAKAR BELGISK ILSKAPREMIUM. EU-MEDLEMSKAPET ÖDESFRÅGA FÖR FRANSKA BÖNDER

  Till toppen