Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november

  Först ut med insekter i brödet

  Nu lanseras världens första insektsbröd till finska matbutiker. På fredagen finns bröden bakade med syrsor i butikshyllorna.

   Tidigare har Fazer lanserat bröd med både grönsaker och frön. Nu är det dags för proteinrika syrsor att berika bröden.
  Tidigare har Fazer lanserat bröd med både grönsaker och frön. Nu är det dags för proteinrika syrsor att berika bröden.

  I många delar av världen är insekter redan vardagsmat och insekter i mat börjar nu bli en global trend.

  I Finland blev försäljning av insekter som livsmedel tillåtet den första november. Nu är Fazer först ut – både i Finland och i världen – med ett matbröd som också innehåller syrsor.

  “Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu”, säger Anette Rosengren, vd på Fazer Bageri i Sverige, i ett pressmeddelande.

  PREMIUM: Så säljer du dina livsmedel till kommunen – ATL har bästa tipsen

  70 hussyrsor

  Till en början finns bröden i elva utvalda butiker. I brödet används hussyrsor som är odlade, torkade och malda till mjöl. Det har sedan blandats med det övriga mjölet. Ett bröd innehåller mjöl från 70 syrsor vilket motsvarar 3 procent av brödets tyngd.

  ”Vi gjorde en grov bröddeg för att göra brödet ännu smakligare och förbättra dess struktur. Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin”, säger Fazer Bageri Finlands innovationsdirektör Juhani Sibakov.

  Råvara för livsmedel

  Enligt Sibakov tyder alla tecken på att insekter kommer att vara en betydande råvara för livsmedel också i västvärlden i framtiden.

  ”Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positiva till insekter i Norden*. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot”, säger Sibakov.

  LÄS MER: Syrsor bra grismatLÄS OCKSÅ: Näringsrika maskar för miljonet killar skönt i kistan

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen