Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli

  "Fler vargar borde skjutas"

  40 vargar kan skjutas i Frankrike under det kommande året. Jordbrukarfack anser att ännu fler borde dödas.

   Franska jordbrukarfacket FNSEA anser att avskjutningen av 40 vargar är för lite med tanke på att stammen ökade med 22 procent förra året.
  Franska jordbrukarfacket FNSEA anser att avskjutningen av 40 vargar är för lite med tanke på att stammen ökade med 22 procent förra året. FOTO: Mostphotos

  Uppskattningsvis finns det idag 360 vargar i Frankrike. Förra året ska arten ha dödat nästan 10 000 får och getter, och även kor, hästar och lamadjur.

  Häromdagen meddelade regeringen att 40 vargar kan skjutas under de kommande tolv månaderna. 32 kan dödas efter beslut från landets polischefer. Ytterligare åtta kan fällas under attacker på boskap.

  Den franska staten spenderade förra året 210 miljoner kronor på skyddsåtgärder.

  Uppfödarna får ersättning för rivna djur, och bidrag till stängsel och hundar, och för att anlita en herde.

  Vargen var utrotad

  Men jordbrukarfacket FNSEA anser att avskjutningen av 40 vargar är för lite med tanke på att stammen ökade med 22 procent förra året.

  Vargen var länge utrotad i Frankrike, men på 90-talet kom flera individer vandrandes från Italien, och arten har nu spridit sig till stora delar av landet.

  Läs mer: Jägarnas riksförbund: svenska vargstammen oförändrad trots jaktPREMIUM. Landsbygdens folk känner sig överkörda

  Läs mer om

  Till toppen