Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 21 april

  Ekonom varnar för öppet mjölkpris

  Det är inte säkert att ett öppet mjölkpris skulle gynna svenska mjölkproducenter. Det menar Konkurrensverkets chefekonom Arvid Fredenberg.

   Konkurrensverkets chefekonom Arvid Fredenberg.
  Konkurrensverkets chefekonom Arvid Fredenberg. FOTO: Andreas Eklund

  Anledningen till att flera stora mejerier, förutom Arla och Skånemejerier, håller hemlighåller vad de betalar mjölkbönderna är främst att handeln inte ska veta vad mejeriet har för råvarukostnader, när de förhandlar om betalningen för de förädlade produkterna.

  Och eftersom mjölkbönderna ofta är med och äger mejeriet är de indirekt med och spelar spelet, och gynnas indirekt av att priset hålls hemligt.

  “Inte särskilt högt värde”

  Enligt Arvid Fredenberg behövs heller inget öppet mjölkpris på råvarumarknaden – om mjölkproducenter utan större besvär kan få aktuella priser genom att ta kontakt med de konkurrerande mejerierna.

  – I så fall har ett offentliggörande av priset inte ett särskilt högt värde, säger han.  MJÖLKPRIS: “Det är ett hemlighetsmakeri i dag”

  Inga åsikter om

  LRF Mjölk aktar sig noga för att ha en åsikt om priset på mjölk ska öppet eller hemligt.

  – Det är ingenting som LRF Mjölk har några som helst synpunkter på, den diskussionen får de föra inom föreningen, säger Jonas Carlberg, chef för LRF Mjölk.

  En tjänsteman på LRF Mjölk är för övrigt den enda i Sverige som verkligen vet priset på all mjölkråvara. Under sträng sekretess sammanställer personen underlaget för statistik.

  LÄS MER: Här är mejeriet som betalar i toppLEDARE: Mörkade priser en trist tradition

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen