Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 2 januari

    Ekologiskt lantbruk satsar på mjölk

    Smedstorp

    De är unga, engagerade och bär på en stark vision. På bara några år har Mikael och Anna Palm ställt om hela släktgården till KRAV-certifierad spannmålsodling och mjölkproduktion.

    När Mikael och Anna Palm träffades som kolleger på bageriet Olof Viktors 2006 kunde de inte föreställa sig att de tio år senare skulle driva en stor ekologisk mjölk- och spannmålsgård tillsammans. Men så blev det. De båda bagarna fattade tycke för varandra och valde efter några år i bageriet att gå in och börja jobba på Mikaels föräldrars lantbruk Högalid.

    2010 föddes deras första dotter och två år senare påbörjade de bygget av ett helt nytt stall för mjölkkorna. Det långsiktiga målet var redan från början att ställa om till ekologisk produktion. I januari 2016 började de omställningen och i slutet av oktober 2017 levererade de 290 korna på Högalid den allra första Kravmärkta mjölken.

    – Det var en overklig känsla. Omställningen gick snabbare än vad vi hade räknat med i våra utopiska fantasier, säger Mikael Palm och ler.

    LÄS OCKSÅ: Så maxar mjölkbonden sin pension

    Parallellt med omställningen på mjölkfronten har paret även arbetat hårt för att ställa om växtodlingen till ekologisk. Enligt parets planer skulle det göras först 2018, men ökad efterfrågan på ekologiska råvaror fick paret att tänka om och påbörja arbetet redan 2016.

     Anna och Mikael Palm har arbetat hårt för att skapa sitt idealjordbruk. Sonen Ask trivs i stallet.
    Anna och Mikael Palm har arbetat hårt för att skapa sitt idealjordbruk. Sonen Ask trivs i stallet.

    Det blev möjligt genom att de kunde utöka arealerna, bland annat genom förvärv av en granngård och ett nytt arrende. Det är med glädje i rösten som Anna Palm berättar att från och med den 1 januari 2018 kommer hela växtodlingen på 320 hektar att vara Krav-godkänd.

    – Ända sedan vi valde att bli lantbrukare har vi vetat att vi skulle göra den här resan. För mig handlar det både om ett djur- och ett miljöperspektiv, men också att leva som man lär. Det är nog lite av en livsfilosofi, säger hon och vaggar parets åtta veckor gamle son Ask i famnen.

    LÄS OCKSÅ: Mycket att tänka på när företaget ska skiftas

    Parets kompromisslösa arbete har burit frukt. När Krav delade ut utmärkelsen ”Årets omläggare” på Ekogalan 2017 var det Mikael och Annas namn som ropades upp.

    – Det var verkligen en sporre! Men också ett kvitto på att vi är på rätt väg. Utmärkelsen är också en kul grej att tänka tillbaka på när man behöver lite extra motivation i det dagliga arbetet, säger Anna Palm.

     Anna och Mikael Palm ångrar inte att de valde bort bagaryrket till förmån för livet som mjölk- och spannmålsproducenter. 2018 kommer deras 290 kor att leverera 2 800 000 kilo KRAV-mjölk.
    Anna och Mikael Palm ångrar inte att de valde bort bagaryrket till förmån för livet som mjölk- och spannmålsproducenter. 2018 kommer deras 290 kor att leverera 2 800 000 kilo KRAV-mjölk.

    Framtiden då? Idéer finns det gott om. Mikael Palm nämner gårdens sommaröppna gårdskafé ”En ko till kaffet”, lokala samarbeten och en fördjupad affärsrelation till bageriet Olof Viktors i Glemminge som redan i dag köper in en del spannmål från gården.

    – Men vi kan nog behöva landa lite också, så vi kommer ikapp, säger Anna Palm.

    Högalid

    Gården Högalid har varit i familjen Palms ägo sedan 1988. Fokus har redan från början varit mjölkproduktion. Kostallar uppfördes 1989. Några år senare byggdes stallarna ut och 2002 installerades de första mjölkrobotarna. De nya stallarna byggdes under hela 2012 och kunde tas i bruk i mars 2013.

    Generationsväxlingen har skett successivt. I maj 2017 tog Mikael och Anna Palm över driften. Nyligen tog de även över maskinerna. Det sista steget i generationsväxlingen är att ta över fastigheterna som de i dag arrenderar av Mikaels föräldrar Kent och Kerstin Palm.

    Företaget

    Firmanamn: En ko till kaffet

    Företagsform: Enskild firma

    Antal anställda: 4 stycken

    Omsättning: 13 miljoner kronor

    Resultat: ”Hoppas på en miljon kronor 2017”

    Vinstmarginal: ”Cirka 15 procent”

    Areal: 320 hektar

    Investeringar: ”I år har vi installerat LED-belysning i stallet samt investerat i en ny traktor”

    Tre tips: ”Om du går i tankar på att ställa om är det viktigt att ta reda på fakta”, ”Gör en noggrann analys” och ”Fokusera på att utveckla istället för att utöka”

    LÄS OCKSÅ: Gå över till eko–för lönsammare odlingLÄS OCKSÅ: Godsets vändning gav ekovinst

    Så här läser du vidare

    Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


    Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

    • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
    • Viktiga analyser och extramaterial
    • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
    • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
    • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
    • Bekväm tillsvidareprenumeration
    • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

    1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

    Till toppen