Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 maj

  Politiker besöker Molstaberg

  Gården Molstaberg har varit välbesökt den senaste tiden - både av välkomna och ovälkomna gäster. I samband med vargattackerna på gården har många engagerat sig i djurägarnas situation.

   I stallet på Molstaberg.
  I stallet på Molstaberg. FOTO: Marianne Lindberg

  Under tisdagen besökte Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje, Molstaberg.

  – Som kommun har vi alla sådana här lägen kontakt med länsstyrelsen och ber dem förklara hur de jobbar med att hålla rovdjursstammen i området i schack för att man som företagare ska kunna bedriva sin verksamhet. Jag åkte till Molstaberg eftersom det har varit flera vargangrepp där, både den senaste tiden och redan 2015. Jag ville besöka gården för att prata med djurägarna, säger Boel Godner till ATL.

  I anslutning till de vargangrepp som drabbade gården 2015 tog länsstyrelsen beslut om skyddsjakt, något som inte är aktuellt nu anser länsstyrelsen. Enligt Boel Godner är detta en komplex fråga och det svåra ligger i att skapa förutsättningar för varg och fårägare att samexistera.

  Har ansvar för företagare

  – Vi är en landsbygdskommun och vi har ansvar att säkerställa att folk kan driva sina verksamheter. Det är tragiskt att höra djurägarna berätta hur de samlar ihop döda och skadade får. Samtidigt är det ett revir som de har gården i. Det är just denna balans som är så svår – det vill säga hur stort skydd man förväntar sig att fårägarna själva ska åstadkomma kontra vad länsstyrelsen ska bidra med.

  Även om för Boel Godners möjligheter att påverka när det kommer beslut om till exempel skyddsjakt är väldigt små hoppas hon att hon kan uppmuntra till att man återupptar dialogen med djurägarna, då kan man komma närmare en lösning, tror hon.

  Tror på dialog

  – Jag kände att min uppgift var att lyssna på företagaren och förmedla att de behöver hjälp. Att ha en bra dialog brukar vara det mest framgångsrika. Molstaberg är en viktig livsmedelsproducent och en av de största fårgårdarna hela Stockholms län. Om de nu, som de har sagt, lägger ner sin produktion är det en stor händelse och väldigt tråkigt, säger Boel Godner.

  LÄS OCKSÅ: Efter vargangreppen: Får både ris och rosLÄS OCKSÅ: Därför säger länsstyrelsen nej till skyddsjakt

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen