Gå till innehåll
svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinatliconssvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_f
❯ Lantbruk 16 november 2016

Dröm om ekobönor gav pris

Ekobonden Per Modig har fått Region Skånes miljöpris för att ha uppfyllt sin dröm och vision om att odla svenska ekologiska baljväxter. "Snart hoppas vi leverera svensk quinoa".

FOTO: Jonatan Jacobson

Per Modig driver gården Fagraslätt i Kristianstad och ATL har tidigare skrivit om hans odling av svenska bönor. Nu har han vunnit Region Skånes miljöpris.

– Det är verkligen en stor uppmuntran att få priset, säger han.

I motiveringen står bland annat att han “genom sin odling minskat transporter av baljväxter till Sverige och ökat produktionen av ekologisk och nyttig mat”. I sitt arbete som ekorådgivare ser Per Modig ett större intresse för ekologisk odling än för fem år sedan.

– Det finns ett ökat intresse för att odla svenska baljväxter och det finns utrymme för fler odlare. Förgröningsstödet bidrar till ökningen, men det låga priset på importerade sojabönor har tyvärr en motverkande effekt.Under åren har Per Modig och hans familj provat att odla flera olika baljväxter, bland annat lupiner.

Nyast på gården är den sydamerikanska örten quinoa, vars proteinrika frön sedan ett antal år tillbaka finns i de flesta butiker. Enligt Per Modig har det visat sig gå utmärkt att odla örten i svenskt klimat. Förhoppningen är inom kort kunna leverera svensk ekologisk quinoa.

– Förra året provodlade vi för första gången och i år har vi med framgång odlat 1,5 hektar.

Tyvärr har man i dagsläget ingen bra maskin för att utvinna fröna, men det blir nästa steg i Pers vision. Maskinerna finns utomlands och när ekonomin tillåter är planen att utöka maskinparken.

– Nu när vi testat olika grödor under en tid, vill vi gå vidare med att förbättra utvinningen genom bättre teknik och utrustning, säger Per Modig.

Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


Så här läser du vidare

Bli prenumerant på ATL för att få ut mera av din skog

  • Prova på för endast 25 kr/månad
  • Ingen bindningstid.
  • Spara 101 kr.
Prova nu »
Fem bra tips inför deklarationen

Fem bra tips inför deklarationen

annons 21 december 2016
Här får du några bra tips inför deklarationen och den långsiktiga förvaltningen av skoggården.

EXKLUSIVT: bara för dig som prenumererar på ATL

tidningen Idag 00:05

Företagsguiden

Visa fler företag
Till toppen