Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Lantbruk 16 november 2016

  Dröm om ekobönor gav pris

  Ekobonden Per Modig har fått Region Skånes miljöpris för att ha uppfyllt sin dröm och vision om att odla svenska ekologiska baljväxter. "Snart hoppas vi leverera svensk quinoa".

  FOTO: Jonatan Jacobson

  Per Modig driver gården Fagraslätt i Kristianstad och ATL har tidigare skrivit om hans odling av svenska bönor. Nu har han vunnit Region Skånes miljöpris.

  – Det är verkligen en stor uppmuntran att få priset, säger han.

  I motiveringen står bland annat att han “genom sin odling minskat transporter av baljväxter till Sverige och ökat produktionen av ekologisk och nyttig mat”. I sitt arbete som ekorådgivare ser Per Modig ett större intresse för ekologisk odling än för fem år sedan.

  – Det finns ett ökat intresse för att odla svenska baljväxter och det finns utrymme för fler odlare. Förgröningsstödet bidrar till ökningen, men det låga priset på importerade sojabönor har tyvärr en motverkande effekt.  Under åren har Per Modig och hans familj provat att odla flera olika baljväxter, bland annat lupiner.

  Nyast på gården är den sydamerikanska örten quinoa, vars proteinrika frön sedan ett antal år tillbaka finns i de flesta butiker. Enligt Per Modig har det visat sig gå utmärkt att odla örten i svenskt klimat. Förhoppningen är inom kort kunna leverera svensk ekologisk quinoa.

  – Förra året provodlade vi för första gången och i år har vi med framgång odlat 1,5 hektar.

  Tyvärr har man i dagsläget ingen bra maskin för att utvinna fröna, men det blir nästa steg i Pers vision. Maskinerna finns utomlands och när ekonomin tillåter är planen att utöka maskinparken.

  – Nu när vi testat olika grödor under en tid, vill vi gå vidare med att förbättra utvinningen genom bättre teknik och utrustning, säger Per Modig.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen