Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 oktober

  Dansk grisuppfödning väljer väg

  Herning, Danmark

  Danska smågrisproducenter kastrerar fortfarande galtgrisarna utan bedövning. Men senast vid utgången av 2018 ska branschen ha hittat alternativ som besparar grisen lidande i samband med kastrationen eller eventuellt gör att han slipper kniven helt och hållet.

   Vägvalet när det gäller kastrering av grisar var ett diskussionsämne på Svinekongressen i Herning.
  Bild 1/2 Vägvalet när det gäller kastrering av grisar var ett diskussionsämne på Svinekongressen i Herning.
   Danska smågrisar i väntan på kastrering.
  Bild 2/2 Danska smågrisar i väntan på kastrering.

  Dansk grisnäring är extremt exportberoende. Hanteringen av hangrisarna har betydelse i producentledet och på marknaden; produktionskostnaderna får inte öka och köparna ska acceptera alternativen till obedövad kastration. Därför utreds de olika alternativen grundligt.

  Tre vägar

  Vid ett seminarium på Svinekongressen i Herning presenterades tre möjliga vägar. Huvudspåret är kastration med bedövning, som tillämpas på merparten av de svenska grisarna. Alternativen är vaccinering, som skjuter upp hangrisens könsmognad, eller att föda upp hangrisen till slakt utan någon behandling alls.

  Det senare alternativet är det enklare, speciellt som okastrerade grisar växer bättre och effektivare. En viss hangrisproduktion sker redan i Danmark, men galtlukten, som runt fem procent av grisarna dras med som köttråvara, har varit en komplikation. Men en ny analysmetod ska göra det lättare och billigare att sortera ut dessa grisar på slaktbandet. Frånsorterade griskroppar kan sedan hanteras i bearbetade charkprodukter där uppblandning och kryddning neutraliserar galtlukten.

  Mer slagsmål

  Men okastrerade hangrisar ger problem under uppfödningen också. Det blir mer slagsmål mellan grisarna, vilket sätter ner djurvälfärden samtidigt som det leder till skador på slaktkropparna.

  Alternativet att ”kastrera” grisarna genom vaccinering, som tillämpas på en mindre del av svensk produktion, kräver också sortering på slaktbandet. Vaccinet, som grisen ska injiceras med två gånger under sin levnad, biter nämligen inte på alla hangrisar.

  Svensk väg

  Marknadsmässigt innebär båda alternativen till ett kirurgiskt ingrepp problem, speciellt på den asiatiska marknaden. Danish Crowns kunder i Kina och Japan accepterar inte okastrerade grisar överhuvudtaget. Kunder inom EU kan förstå och till och med gilla att grisarna kan födas upp utan kastration, men då gäller det att utsorteringen på slaktbandet görs effektivt och med hög säkerhet.

  Sammantaget pekar allt mot att Danmark slår in på en ”svensk” väg med lokalbedövning i samband med kastreringen. Det innebär visserligen en ökad arbetsinsats i samband med kastreringen som kostar omkring fem danska kronor per gris, men det är en metod som har acceptans på marknaden.

  LÄS MER: Nya proteinfoder prövning för grisnäringenLÄS MER: MRSA-smitta försvann

  Till toppen