Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december

  Buffalolarver – snart på en tallrik nära dig

  ERMELO.

  Nederländska Proti-Farm är på god väg att bli världens största uppfödare av matinsekter, företagets buffalolarver kan även komma att säljas i Sverige.

  Lantbruken ligger tätt utanför den nederländska staden Ermelo, i området finns bland annat flera kycklinguppfödare. Men några hangarlika byggnader är fyllda med en mer udda proteinkälla – insekter. Familjeföretaget Kreca grundades här i början av 1980-talet för att föda upp insekter till husdjursbranschen.

   Nico Rood inspekterar lådor med buffalolarver. Proti-Farm föder även upp mjöllarver, gräshoppor och två sorters syrsor för mänsklig konsumtion.
  Nico Rood inspekterar lådor med buffalolarver. Proti-Farm föder även upp mjöllarver, gräshoppor och två sorters syrsor för mänsklig konsumtion. FOTO: Jonatan Jacobson

  Det ökade intresset för alternativa proteinkällor gjorde att företaget 2007 började producera insekter för mänsklig konsumtion. 2014 blev Kreca uppköpta av företaget Proti-Farm som har målsättningen att bli världens ledande producent av matinsekter. Företaget föder i dag upp elva sorters insekter.

  LÄS MER: EU stänger kryphål för larver som föda

  – Fem av dessa är avsedda för mänsklig konsumtion. Insekter är en mångsidig proteinkälla och de växer snabbt, till ett kilo insekter krävs ungefär två kilo foder, säger Nico Rood, Proti-Farms gårdschef.

   Proti-Farms produktionsyta kommer att bli tre gånger så stor när en ny fabrik på 6 000 kvadratmeter tas i bruk, berättar Nico Rood.
  Proti-Farms produktionsyta kommer att bli tre gånger så stor när en ny fabrik på 6 000 kvadratmeter tas i bruk, berättar Nico Rood. FOTO: Jonatan Jacobson

  Ökar produktionen av matinsekter

  Sedan Proti-Farm tog över verksamheten har den årliga produktionen av livsmedelsinsekter ökat från något ton till 50 ton och företaget har 65 anställda. Uppfödningen till husdjursmarknaden är fortfarande störst med drygt 200 ton per år men fokus ligger på att öka produktionen av matinsekter.

  – Efterfrågan ökar för varje år och vi håller just nu på att bygga en fabrik med en kapacitet på åtta ton per dygn. När fabriken tas i bruk i mars nästa år blir vi tveklöst världens största producent av livsmedelsinsekter, säger Nico Rood.

  LÄS MER: Framtidens mat – maskar för miljoner

  I den nya fabriken kommer flera arbetsmoment att automatiseras vilket ska leda till lägre produktionskostnader. Proti-Farms långsiktiga plan är att sälja det nya fabrikskonceptet till andra uppfödare runt om i världen.

   Om Proti-Farms buffalolarver godkänns av EU-kommissionen kan de säljas även i Sverige.
  Om Proti-Farms buffalolarver godkänns av EU-kommissionen kan de säljas även i Sverige. FOTO: Jonatan Jacobson

  Frystorkat en storsäljare

  Insekterna säljs främst frystorkade hela eller som mjöl, företaget fokuserar framförallt på den lilla men proteinrika buffalolarven. Kunderna är mestadels livsmedelsproducenter och restauranger, ungefär 75 procent av matinsekterna exporteras.

  – Vi för samtal med flera multinationella matföretag och har även dialog med läkemedelsindustrin som är intresserade av insekters hudämnen som kan underlätta vid sårläkning, säger Nico Rood.

   Insekterna äter ett foder bestående av majs och rester från foder- och livsmedelsindustrin. På bilden syns syrsor.
  Insekterna äter ett foder bestående av majs och rester från foder- och livsmedelsindustrin. På bilden syns syrsor. FOTO: Jonatan Jacobson

  Till skillnad från Sverige och merparten av EU-länderna har Nederländerna och Belgien i flera år godkänt produktion och försäljning av matinsekter. Men från och med 2018 förtydligas EU:s regelverk och alla insektsuppfödare måste i en omfattande ansökan bevisa att deras livsmedel är säkra.

   Dessa syrsor kommer snart att hamna på en tallrik.
  Dessa syrsor kommer snart att hamna på en tallrik. FOTO: Jonatan Jacobson

  Innan året är slut kommer Proti-Farm att lämna in en ansökan till EU-kommissionen som rör buffalolarven.

  – Vi har samarbetat med forskare från flera europeiska universitet. Om vår dossier godkänns nästa år blir det möjligt att sälja våra buffalolarver i alla EU-länder, säger Nico Rood.

   Frystorkade buffalolarver och gräshoppor på väg ut i handeln.
  Frystorkade buffalolarver och gräshoppor på väg ut i handeln. FOTO: Jonatan Jacobson

  Om Proti-Farm lyckas blir de troligtvis först med att sälja sina insekter i hela EU. Deras ansökan kan även möjliggöra uppfödning av buffalolarver i Sverige.

  LÄS MER: Sveaskog vill föda upp insekter med skog

  EU-länder som godkänner matinsekter innan årsskiftet kan komma att få en viss konkurrensfördel under kommande år (se faktaruta). Livsmedelsverket träffade nyligen sju svenska insektsföretag för dialog om regelverk och hälsorisker. Men efter övervägande beslutade myndigheten att den nuvarande regeltolkningen gäller även fortsättningsvis i Sverige. Om Proti-Farm lyckas med sin ansökan blir de troligtvis först med att sälja sina insekter i hela EU. Det skulle även möjliggöra uppfödning av buffalolarver i Sverige.

  – Det räcker att en ansökan per art godkänns, då kan andra företag producera den insekten under samma premisser, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

   Det tar drygt fem veckor tills buffalolarverna växt färdigt.
  Det tar drygt fem veckor tills buffalolarverna växt färdigt. FOTO: Jonatan Jacobson
   Nico Rood, Proti Farms gårdschef.
  Nico Rood, Proti Farms gårdschef. FOTO: Jonatan Jacobson

  Matinsekter

  För att kunna mätta en befolkning på 9 miljarder 2050 behöver vi öka vår globala matproduktion. Insekterna är proteinrika och har en hög foderomvandling. Gräshoppor behöver exempelvis sex gånger mindre foder än nötdjur, fyra gånger mindre än får och hälften av vad kycklingar behöver. Insekter släpper också ut mindre växthusgaser och ammoniak. Cirka två miljarder av världens befolkning – främst i Asien och Afrika – äter redan insekter.

  Källa: FAO

  Insekter är nya livsmedel

  Delen som rör insekter i EU:s nuvarande regelverk kring så kallade ”nya livsmedel” är otydligt formulerad vilket möjliggjort att flera EU-länder godkänt vissa insekter som livsmedel. Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Danmark och Finland hör till denna grupp. Från och med 2018 förtydligas lagstiftningen och uppfödare måste kunna bevisa att varje art som produceras är säker att konsumera. De uppfödare som redan är godkända innan årsskiftet får dispens att fortsätta produktionen i ett år och ytterligare två år om de kommer in med en ansökan till EU-kommissionen.

  Källa: Livsmedelsverket

  LÄS OCKSÅ: Syrsor bra grisfoderLÄS OCKSÅ: Insektsföretag inspireras av FinlandLÄS OCKSÅ: Först ut med insekter i brödet

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen