Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 14 september

  Branschföreningen förvånade över DON-halterna

  Analyser visar att halterna av DON i årets skörd är fortsatt relativt låga. Snitthalterna är dock stigande framförallt i sydvästra Sverige. Dåligt väder ökar samtidigt risken för kvalitetsproblem överlag.

  FOTO: Anders Fällman

  Branschföreningen Foder & Spannmåls provtagningar av 2017 års skörd visar på fortsatt låga DON-halter i samtliga spannmålsslag. Testerna är till 90 procent gjorda i havre.

  – Vi är till och med lite förvånade över att det ser så bra ut med tanke på att vi haft så besvärligt väder de senaste veckorna. Även om halterna börjar stiga är det inte alls i nivå med tidigare år, säger Erik Hartman, vd på Foder & Spannmål.

  LÄS ÄVEN: Litauen har mest mjölkpulver per capita

  Analyserna visar att snitthalterna har börjat krypa uppåt, framförallt när det gäller provsvar från sydvästra Sverige. Förändringen började visa sig i förra veckan.  – DON-halterna har inte börjat närma sig gränsvärdena men det ger ändå en information om att det inte går att luta sig tillbaka och tro att faran är över. Vi måste fortsätta att ta analyser av det som kommer in, särskilt med tanke på det väder som varit, säger Erik Hartman.

  Noterbart är också att andra kvalitetsproblem nu snabbt ökar i omfattning till exempel grodda kärnor, mörk färg och torkningsskador.

  Erik Hartman understryker att de prov Foder & Spannmål har fått in till och med vecka 36 inte behöver innebära att varan är tröskad vecka 36. Han räknar med en eftersläpning på i snitt en vecka upp till tio dagar.

  – Vi kan därför inte bortse från risken att den senaste veckans busväder kommer att börja synas i provsvaren längre fram, säger han.

  Det myckna regnandet har också bidragit till att en stor del spannmål återstår att tröska. I genomsnitt bedöms 20 procent av arealen återstå. Samtidigt kan det i delar av landet, som i havretäta Värmland, där det kommit mycket regn återstå så mycket som 50 procent av arealen.

  LÄS ÄVEN: Möt uppfinnaren bakom tistelredskapet Combcut, ekoodlaren Jonas Carlsson

   Erik Hartman
  Erik Hartman

  Läs mer om

  Till toppen