Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november

  Bättre drift att kombinera mjölk och kött

  För Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri går mjölk- och köttproduktionen hand i hand. Tusen slaktdjur levereras varje år efter gårdens 700 mjölkkor och 160 köttraskor.

   Mjölk- och köttproduktion på samma gård är en vinnande produktion. Det tycker Lars-Inge Gunnarsson på Skottotorps Säteri.
  Mjölk- och köttproduktion på samma gård är en vinnande produktion. Det tycker Lars-Inge Gunnarsson på Skottotorps Säteri.

  – Kombinationen mjölk-kött ger stora möjligheter att använda foder och areal på bästa sätt, säger Lars-Inge Gunnarsson.

  Det näringsmässigt bästa grovfodret går förstås till mjölkkorna. Men många vallskördar ger foder med varierande innehåll. Till växande ungnöt passar grovfoder med högt proteininnehåll utmärkt, till dikor kan foderpartier med lägre näringsinnehåll bli ett utmärkt vinterfoder.

  – Mjölkproducenter är oftast väldigt duktiga på att producera foder av rätt kvalitet, konstaterar Lars-Inge Gunnarsson.

  Gott om naturbete

  I Gunnarssons företag finns gott om naturbetesmarker och de kan inte alltid utnyttjas så bra av mjölkbesättningen. Ska rekryteringsdjuren kunna kalva in vid 24 månaders ålder måste de växa bra och ha tillgång till åkermarksbete där de också kan få tillskottsfoder.

  Det öppnar för dikor även på mjölkgårdar. Dikor kan gå kvar på naturbeten långt ut på höstarna och ge ett hårdare betestryck på marken.

  Lars-Inge Gunnarsson har haft både mjölk- och dikor i sitt företag under åtminstone 20 år, men skalat upp verksamheten efterhand och har nu stordriftsfördelar i båda produktionsinriktningarna.

  – Men du måste ha arealen, det är en viktig förutsättning.

  LÄS OCKSÅ: Hett att satsa på nötLÄS OCKSÅ: Allt fler bygger för köttproduktionLÄS OCKSÅ: Mjölkkrisen drabbar Sverige i sommar

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen