Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 7 oktober 2017

    Ägg ska bockas av med ny certifiering

    Hela den svenska äggbranschen från kläckeri till packeri certifieras. Stämplingen på ägget, den ”rosa checken”, blir beviset på att ägget uppfyller hårt ställda krav på livsmedelssäkerhet.

     Den rosa checken visar att ägget är certifierat.
    Den rosa checken visar att ägget är certifierat.

    – Det känns som en liten bragd att vi har kommit hit, säger Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

    Arbetet med att ta fram en standard för hela branschen där alla; kläckeri, unghönsuppfödare, foderföretag, producenter och packerier; ska stå för ”certifierad svensk äggkvalitet”, har pågått sedan tidigt 2016.

    Det har varit en mödosam process men tack vare att äggbranschens alla företagskategorier finns med i Svenska Ägg har det lyckats och nu är målsnöret nära. På Äggets dag, fredagen 13 oktober, ska certifieringen lanseras på bred front med aktiviteter i butiker och på sociala medier.

    LÄS MER: Polska ägg kan ha spridit salmonella

     Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.
    Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

    Särskiljer svenska ägg

    Svenska ägg har stått för salmonellafrihet sedan lång tid. Nu kommer allt fler utländska aktörer som också erbjuder salmonellafria ägg och då behöver den svenska äggbranschen gå vidare för att fortsatt särskilja sig på marknaden.

    – Salmonellafriheten naggas i kanten på marknaden. Vi behöver skapa nya mervärden och då är livsmedelssäkerhet ett starkt argument, säger Axel Lagerfelt.

    Alla packerier som är med i Svenska Äggs packeriråd har också certifierat sig. Det innebär att 85 procent av den svenska äggproduktionen finns med. Certifieringen innebär också att ägget kvalar in för märkningen ”Från Sverige”.

    – Alla ägg ska vara stöpta i samma form, säger Axel Lagerfelt.

    LÄS MER: Äggskandalen växer – 40 länder drabbadeLÄS OCKSÅ: Höga gifthalter i polska äggPREMIUM: Han sådde vårvete i januari

    Certifieringen innebär:

    Salmonellafria ägg

    Ingen näbbtrimning

    Ingen antibiotika

    Endast GMO-fritt sojamjöl

    Foder till värphöns utan syntetiska pigment

    Endast uthålligt producerad soja

    Certifierad livsmedelssäkerhet

    Certifierat miljöledningssystem

    Utplockning av höns följer Svenska Äggs policy

    Uppfyllande av Svenska Äggs Omsorgsprogram

    Uppfyllande av Svenska Äggs Smittskyddsprogram

    Uppfyllande av Svenska Äggs Spolmaskprogram

    Svenskt ursprung, från höna till ägg

    Läs mer om

    Till toppen