Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 19 juni

  22 000 norska får hålls som gisslan av vargen

  Den norska varg som rivit och dödat ett stort antal får i Hadeland och Hurdal, visade sig vara svensk. Nu utlyser norska Mattilsynet sommarbetesförbud i området.

   Arkivbild. 22 000 norska får får inte gå ut på sommarbete.
  Arkivbild. 22 000 norska får får inte gå ut på sommarbete. FOTO: Mostphotos

  ATL har tidigare rapporterat om jakten på den varg som dödat drygt hundra får i Hadeland och Hurdal, som lite enkelt förklarat ligger mellan Oslo och Trysil i Norge. Trots stora insatser med spårare och hundar har man inte hittat vargen.

  Prover har samlats in vid vargangreppen, och gentest visar nu att vargen stammar från Kindlareviret i Dalarna.

  Tillståndet för skyddsjakt har förlängts i omgångar, nu senast till fredagen, men vargen är fortfarande på fri fot.

  – Det är klart att när antalet vargar växer, så kommer fler vargar att komma där vargen inte ska vara, sa Einar Fronger, rovdjursansvarig i Norges Bondelag, (motsvarande Lantbrukarnas Riksförbund) till VG.

  Brott att mot djurskydd  På grund av vargen håller bönderna sina får kvar på vinterbetet för att skydda dem från vargen. I fredags gick Mattillsynet, norska motsvarigheten till livsmedelsverket ut med att man anser det vara brott mot djurskyddslagstiftningen att släppa ut fåren på sommarbetet i dagsläget.

  – Så här långt har vi informerat om den uppenbara plikten som varje fårägare har, att göra allt för att förhindra att fler djur får lida, säger Astri Ham, avdelningschef vid Mattilsynet i Norra Buskerud, Hadeland och Valdres.

  Man tror att bönderna har förståelse för beslutet, men om fåren inte får gå ut på sommarbetet snart så kan det blir problem.

  – Om djuren inte får gå ut inom ett par veckor så börjar det bli problematiskt. Vargen kan komma tillbaka igen och igen, då har vi det här problemet hela sommaren, säger Kersti Andersen, specialkonsulent för jordbruk på lantbrukskontoret i Hadeland.

  Hon menar att det framför allt är lammen som far illa i första hand.

  – Lammen ska växa på det fina näringsrika gräset i skogen. Samtidigt ökar smittorisken för inälvsparasiter och man riskerar sjuka djur. Det är en hopplös situation. Man kan inte säga annat, säger hon.

  Ont om foder

  Kjetil Ulset från Fårägarföreningen i Gran håller sina 80 tackor på vinterbetet. Det fungerar eftersom han inte har så många djur, men för de som har större besättningar börjar det bli kris.

  – Har man betesdjur så har man normalt inte nog för att klara vintern om fåren äter av vinterfodret under sommaren. De som har många djur kommer därför troligen vara tvungna att slakta av djur till hösten eller köpa extra foder till vintern. Med så marginell vinst i fårnäringen kan det bli tufft, säger han till VG.

  LÄS MER: Minst 100 får rivna av vargenLÄS MER: Varg rev 70 fårLÄS OCKSÅ: Arga fårägare gav SVT svar på talLÄS OCKSÅ: De flesta rovdjursstängsel inte godkändaPREMIUM: Så skyddar hon svenska lantraser

  Läs mer om

  Till toppen