Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Häst 17 juli

  Så ska de locka turister till häst

  SÖDRA ÅBY.

  Hästturismen växer - och nu ska ett pågående Leaderprojekt synliggöra sydöstra Skåne som en het hästdestination för såväl svenska som europeiska turister.

   Pernilla Colhag, till vänster, och Cecilia Henrikson kommer besöka en rad tävlingar i sommar för att knyta kontakter och marknadsföra turistsatsningen.
  Pernilla Colhag, till vänster, och Cecilia Henrikson kommer besöka en rad tävlingar i sommar för att knyta kontakter och marknadsföra turistsatsningen. FOTO: Jonatan Jacobson

  Alla hästintresserade ska turista i sydöstra Skåne, det tycker i alla fall Pernilla Colhag och Cecilia Henrikson. Duon arbetar nämligen som projektledare i satsningen Destination häst sydöstra Skåne som pågår till och med augusti nästa år.

  Projektet har en budget på 1,3 miljoner kronor och finansieras av Leader sydöstra Skåne. Syftet är att utveckla och marknadsföra hästturismen i Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn kommun.

  – Området är mycket hästtätt och har redan ett stort utbud med många utövare på högsta nivån. Vi vill sätta regionen på kartan och riktar oss till alla som har ett hästintresse, säger Cecilia Henrikson.

  LÄS OCKSÅ: Nya hästköttsskandalen – 66 anhållna

  Utveckla nya turistprodukter  Hon och Pernilla Colhag jobbar sedan mars i år deltid som projektledare och är nu sysselsatta med att planera marknadsföring, utveckla nya turistprodukter och nätverka med organisationer och företag inom den lokala hästnäringen.

  – Det finns en stor potential. Vi har identifierat ett hundratal aktörer som har någon typ av utåtriktad verksamhet, hälften av dessa har redan visat ett direkt intresse av att medverka i projektet, säger Pernilla Colhag.

  Projektledarna har ringat in flera olika verksamheter som kan betraktas som hästturism. Förutom många olika tävlingar finns uppvisningsevenemang, westernridning, natursköna ridleder, kurser och möjlighet att hyra häst för turridning. För den som vill åka på semester med egen häst finns också uthyrning av så kallad bed & box.

  Viktig tävlingsturism

  Tävlingsturismen är viktig och lockar främst svenskar men Destination häst riktar sig även mot utländska turister. I Europa är exempelvis Danmark, Holland, Tyskland och England viktiga hästnationer. Men det gäller att anpassa marknadsföringen för respektive land.

  – I Tyskland måste vi exempelvis rikta oss mer mot resebyråer eftersom de har ett starkt reseskydd i lagstiftningen och inte är lika internetvana, säger Pernilla Colhag.

   Pernilla Colhag, till vänster, och Cecilia Henrikson.
  Pernilla Colhag, till vänster, och Cecilia Henrikson.

  Duon har redan uppvaktat Näringsdepartementet i Stockholm. Under sommaren ska de bland annat sätta samman ett turistpaket med förslag på olika tävlingar och lämpliga boenden för häst och ryttare. Inom den närmaste tiden kommer de också börja skissa på en hemsida som ska samla och synliggöra sydöstra Skånes hästkrafter.

  – Förutom att generera nya intäkter till regionen är vår målsättning att projektet ska leva vidare efter att vi slutar vårt arbete. I förlängningen hoppas vi att destinationen ska utökas och omfatta hela Skåne, säger Cecilia Henrikson.

  LÄS OCKSÅ: Nya EU-regler slår mot stallägare

  Flera organisationer deltar

  Projektet började 1 mars i år och sträcker sig till sista augusti 2018. Förutom de aktörer som nämns i texten är följande organisationer också involverade i projektet: Skånes Ridsportförbund, Hästen i Skåne, Destinationsprocessen Skåne sydost och Innovationscenter för landsbygden.

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen