Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 26 juni

  Hon trodde fölet dödats av lodjur

  Hästuppfödare utanför Tidaholm, hittade sitt föl dött i hagen. Kroppen hade bitmärken från rovdjur och snabbt fick fallet stort internationellt intresse.

   Fölet hittades dött i hagen på midsommarafton, och något djur hade ätit på kroppen.
  Fölet hittades dött i hagen på midsommarafton, och något djur hade ätit på kroppen. FOTO: Länsstyrelsen Västra Götaland

  Under närmare 30 år som uppfödare har Susanne Gustafsson aldrig råkat ut för rovdjursangrepp på hästarna, men nu trodde hon att det kunde vara lodjur som rivit fölet.

  Efter fyndet gick hon ut och berättade om händelsen på Facebook. Inlägget fick en enorm spridning och många reagerade på inlägget, bland annat i Tyskland.

  – Andra hästägare blir rädda för lodjuren, men man måste tänka på att detta är väldigt ovanligt. Visst detta är jättehemskt, men under alla år som jag har fött upp hästar här så har jag aldrig varit med om något liknande, säger hon till Falköpings Tidning.

  Helt utom tvivel

  Men det är nu ställt helt utanför all tvivel att det inte är lodjur eller annat rovdjur som dödat fölet.

  – Vår besiktningsman var ute och besiktigade platsen och fölet. Det fanns inga rivmärken eller bitmärken som gjorts medan fölet levde. Vi är ännu inte säkra på vilket djur som ätit av kroppen, men på filmen från uppfödarens vinterövervakningskamera ser man räv, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland.

   Ätskadorna var på ena skinkan och det är fastställt utom tvivel att de uppkommit efter fölets död.
  Ätskadorna var på ena skinkan och det är fastställt utom tvivel att de uppkommit efter fölets död. FOTO: Länsstyrelsen Västra Götaland

  Hon menar att ett så ungt föl har så tunn hud att det kan vara räv som ätit av kroppen, men det är inte klarlagt.

  – Det vi kan säga helt säkert är att det inte har dött av ett rovdjursangrepp och vi håller på med att gå ut med en dementi, säger hon.

  LÄS MER: 22 000 norska får hålls som gisslan av vargenPREMIUM: Nya EU-regler slår mot stallägarePREMIUM: Trä kan konkurrera ut stål

  Till toppen