Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Debatt 9 december 2016

  Vem ska betala för älgarnas framfart i rapsen?

  Där älgarna finns ska de skjutas och inte utgöra en fara för bilister och lantbrukarens ekonomi.

  Jag är jord- och skogsbrukare på Södertörn och ”ingår” i ett älgförvaltningsområde på cirka 90 000 hektar av vilka 4 älgskötselområden.

  Själva är vi licensområde med cirka 500 hektar och tilldelning på 1 kalv.

  Årets höstraps bestod av två skiften på ca 13 hektar vardera. På det ena fick vi 930 kg/ha, på det andra 1250 kg/ha. Normskörd för området är 2 600 kg/ha. Vi hade 10 älgar varje kväll på vardera åkern. 20 älgar hela hösten, som snaskade på mina oljeväxter.

  En förlust på 140 000 kronor. Länsstyrelsen besiktigade förödelsen på hösten och konstaterade stora skador.  Vem betalar?

  Vi har ansökt om skyddsjakt i flera år men fått till svar från ordförande i förvaltningsområdet att det är olämpligt att odla oljeväxter. Skyddsjakt tillämpas dock på andra håll.

  Söker man på årets älg-olyckor finner man i Botkyrka 22 st. Haninge 12 st. Huddinge 3 st. Nynäshamn 14 st. Värmdö 14 st. För att förhindra viltolyckor kunde vi hämta älgskyltar och sätta upp vid länsvägen enligt samma ordförande.

  Vem betalar?

  Jag menar att älgförvaltningsområdena är på tok för stora. Det är givet att älgstammen varierar. Men där älgarna finns ska de skjutas och inte utgöra en fara för bilister och en fara för min ekonomi.

  Vem betalar?

  Anders Fredin

  Kagghamra

  Till toppen