Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Svenskt kött vinner mark i skolan

  Andelen svenskproducerade animaliska livsme­del inom offentlig sektor var förra året 62 procent. En nivå som inte förändrats märkbart de senaste åren – men det skiljer sig stort mellan kött, kyckling och mejeriprodukter. Det visar en färsk undersökning om offentlig upphandling som ATL tagit del av.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  Värdet på andelen svenskt kött som köps in av kommuner och landsting har ökat till 42,6 procent i fjol från 33,2 procent 2012, då mätningarna började, visar den årliga rapporten DKAB som gjorts på uppdrag av LRF.

  Även värdeandelen svenska fågelprodukter har ökat, från 31 till 44,4 procent.

  – Vi tror att diskussionerna om antibiotika och salmonella i kött från olika länder är det som generellt sett påverkat marknaden, säger Pirjo Gustafsson på LRF.  Så läses grafiken: Andelen svenska råvaror* i volym samt andelen i värde av samtliga svenska upphandlingar av råvaror.

  * Fågel oberedd, Fågelprodukter, Kött oberett, Köttprodukter, Mejerivaror, Ost.

  Inte bara pengar

  Det som också underlättat för offentliga upphandlare att göra andra val är de förändringar i EU-direktivet som styr detta och som nu öppnat för att ta in andra kriterier än bara lägsta pris.

  Så läses grafiken: Andelen svenska kycklingprodukter i volym samt andelen i värde av kycklingprodukter i samtliga upphandlingar per år.

  Från den 1 januari återspeglas detta i Sverige i den nya lagen om offentlig upphandling.

  – Man kan säga att Sverige implementerat EU-direktivet, som bland annat säger att man ska gynna små och me­delstora företag och lägga in ekonomiska, sociala och miljömässiga hänsyn i sin upphandling. Bland annat kan en kommun ha som mål att man vill minska risken för antibiotikaresistens med sin upphandling, säger Pirjo Gustafsson.

  ”Tappat på osten”

  Totalt är marknaden för livsmedel inom offentlig sektor värd cirka 8 miljarder kronor årligen. Hur stor andel av detta som består av fågel-, kött- och mejerivaror går inte att säga.

  De svenskproducerade varorna står för 80,3 procent av volymen i dessa varugrupper och det är mejerivaror som drar upp genomsnittet, tack vare de stora volymerna.

  Värdet är dock bara 61,8 procent, en svag minskning mot året innan.

  – Det är mejeriprodukter och mjölk som drar upp det. Det är inte där vi har problem men vi ser ändå att vi tappat på osten, säger Pirjo Gustafsson.

  Så läses grafiken: Andelen svenska mejeriprodukter i volym samt andelen i värde av det totala upphandlade mejeriprodukterna per år.

  Priskänslig marknad

  Andelen svensk ost har minskat till 29,2 procent i fjol från 34,7 procent 2012. Värdeandelen har dock hela tiden varit högre, 33,7 procent i fjol, vilket visar att marknaden trots allt är priskänslig.

  – Det är ingen skyddad verkstad. Priset kommer att förbli viktigt och särskilt om en kommun vill ha volym, säger Pirjo Gustafsson.

  Vad som är en rimlig marknadsandel för de svenska råvarorna är svårt att säga, enligt Pirjo Gustafsson.

  – Det beror delvis på hur priset och marknaden utvecklas, det måste ju vara lönsamt.

  60 procent ekologiskt

  En annan och ny utmaning som dykt upp är regeringens mål om att offentlig upphandling ska vara ekologisk till 60 procent senast 2030.

  – Där är vi på LRF lite tveksamma till hur man kan ta ett sådant beslut. Det hänger ju på marknadens utveckling och vilka möjligheter man har att ställa om. Och importen finns där redan i dag. Nu utgör ekologiskt 31 procent av den offentliga upphandlingen av livsmedel och andelen svenskt är knappt 20 procent, säger Pirjo Gustafsson.

  Så läses grafiken: Andelen svenskt kött i värde samt andelen i volym av det totala upphandlade köttet per år.

  Fakta om undersökningen

  DKAB Service undersökning omfattar 120 kommuner och landsting. Tre varuområden och ca 100 huvudgrupper ingår. Av alla kommuner har 39 procent svarat, medan 45 procent av regionerna/landstingen.

  Värdet på marknaden för livsmedel inom offentlig verksamhet uppgår till 8 miljarder kronor, varav 6,9 miljarder inom kommunerna och 1,1, miljard inom landstingen.

  RELATERAT: Riksdagens vändning – nu blir det svenskt kött

  Till toppen