Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Långa väntetider hos Lantmäteriet

  Markägare drabbas hårt av Lantmäteriets långa väntetider vid avstyckningar från jordbruks- och skogsfastigheter. Och det kan ta upp till två år innan väntetiderna blir kortare hos Lantmäteriet.

  FOTO: Mostphotos

  Eftersom försäljning inte kan ske om inte avstyckning går igenom tvingas många markägare vänta länge på att köpet ska gå igenom och köpeskilling betalas ut.

  Inget har hänt

  SVT Nyheter Värmland berättar om Kristina Karlsson som för nio månader sedan sålde en fastighet i Deje, Värmland, en del av en större skogsfastighet. I samband med att kontraktet skrevs ansöktes det om avstyckning hos Lantmäteriet.

  Sedan har inget hänt, vilket innebär att säljaren inte fått någon köpeskilling och de nya ägarna har inte kunnat påbörja försäljning av sitt nuvarande boende eftersom man inte kan vara säker på att köpet går igenom förrän avstyckningen är klar.

  LÄS OCKSÅ: Lantmäteriet höjer priserna

  Flera orsaker  Tidigare i år fick Lantmäteriet i uppdrag att korta väntetiderna till maximala 40 veckor. Åtgärder presenterades av myndigheten innan sommaren men än har inget hänt. Matilda Iverlund, enhetschef på Lantmäteriet i Karlstad säger till SVT Nyheter att orsakerna är flera.

  – Det är en kombination av att vi har haft brist på kompetens, personer har slutat i vår verksamhet, och vi har haft svårt att rekrytera nya personer.

  Hon berättar också att det kan ta upp till två år innan man är ikapp och väntetiderna blir kortare men att man arbetar hårt med att rekrytera och introducera personal och även med arbetssätten för de som redan arbetar på lantmäteriet.

  LEDARE: Glöm inte landsbygden när Lantmäteriet trimmasLÄS OCKSÅ: Privat lantmäteri blir ny marknad

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen