Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Arbetsliv 14 september

  C dominerar i kyrkans markförvaltning

  På söndag är det kyrkoval. Då väljs också de som ska förvalta Svenska kyrkans skog och jord, som har ett värde på cirka 29 miljarder kronor.

   Karin Perers, (C) är ordförande i Mellanskog och ordförande i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ säger att det inte är någon slump att det är just centerpartister som får ordförandeposten i egendomsnämnderna.
  Karin Perers, (C) är ordförande i Mellanskog och ordförande i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ säger att det inte är någon slump att det är just centerpartister som får ordförandeposten i egendomsnämnderna. FOTO: Trons

  Centern är inte största parti i något stift. Ändå är det nästan alltid centerpartister som får det högsta ansvaret i egendomsnämnderna och egendomsutskotten – där Svenska kyrkans stora tillgångar inom jord och skog förvaltas.

  ATL har gått igenom vilka som sitter i nämnderna eller utskotten och kan konstatera att i tio av tretton stift är ordförande en centerpartist och i nio av tretton stift är ordförande en man. Medelåldern på ordförande är drygt 69 år, enligt uppgifter som Kyrkans Tidning varit behjälplig med.

  Spelar det någon roll att det är en så homogen grupp?

  – Det är klart att det spelar roll, säger Karin Perers (C) som är ordförande i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, och dessutom ordförande i skogsägarföreningen Mellanskog.  Hon säger att det är bra med erfarenhet och påpekar att det inte är någon slump att det är just centerpartister som får ordförandeposten.

  – De andra säger; ni har kompetenta personer för egendomsnämnderna. Det finns en trygghet att det finns någon som kunskapsmässigt matchar stiftsjägmästaren, säger hon.

  Socialdemokraterna ofta störst

  Svenska kyrkans stift äger sammanlagt 396 000 hektar produktiv skogsmark och 46 000 hektar jordbruksmark till ett totalt marknadsvärde av omkring 29 miljarder kronor, enligt stiftens årsredovisningar som ATL har gått igenom.

  I elva av tretton stift är Socialdemokraterna det största partiet i stiftsfullmäktige, och i ytterligare ett delar de förstaplatsen. Det är stiftsfullmäktige som väljer vilka som ska sitta i de nämnder eller utskott som förvaltar prästlönetillgångarna.

  Varför är det då inte fler socialdemokrater på ordförandeposterna? Lars Jonsson, socialdemokratisk förste vice ordförande i stiftsstyrelsen i Strängnäs stift, tror att det dels handlar om uppgörelser nomineringsgrupperna emellan. Den största nomineringsgruppen totalt, eller den största gruppen i en allians, tar topp-posterna i stiftsstyrelsen och stiftsfullmäktige, och en annan grupp får ordförandeposten i egendomsnämnden. Att det så ofta blir Centerpartiet tror Lars Jonsson delvis kan bero på partiets historiska bakgrund som ett bondeparti.

  – Jord och skog har väl ofta varit ett specialintresse, för vissa centerpartister i alla fall.

  Vilken person som får ordförandeposten och vilken nomineringsgrupp den personen företräder spelar roll, enligt Lars Jonsson. Det är en förklaring till varför Socialdemokraterna i de stift de styr oftast stöttar Centerpartiet till egendomsnämndens ordförande.

  – Man har olika värderingar och olika ingångar och olika tankar om hur det här ska gå till. Då är i och för sig S och C är hyggligt nära, med bakgrunden i folkrörelser.

  Viktigt uppdrag

  Lennart Lundberg som är reporter på Kyrkans Tidning har under många år bevakat Svenska kyrkan och dess jord och skog.

  – Det är väldigt mycket pengar det handlar om, så det är ju ett jätteviktigt uppdrag, säger han.

  Lennart Lundberg säger att trenden är att lantbruken säljs av, och de som behålls läggs ofta om till ekologiskt jordbruk. Mer pengar sätts i kapitalförvaltning, det vill säga på börsen. Skogen behålls dock, eftersom den ger en säker avkastning och ses som ett bra komplement till fonder.

  Karin Perers säger att Svenska kyrkan varit en föregångare när det gäller miljöcertifiering, och särskilt FSC-certifiering, inom skogsbruket.

  Kyrkomötet kan ge riktlinjer om hur jorden och skogen ska brukas och det brukar varje år vara en debatt om kyrkan ska bruka eller skydda skogen.

  – Där landar kyrkomötet alltid i en balans, säger hon.

  Det är dock på stiftsnivå som besluten fattas om skogen och jorden.

  Politiken inom Svenska kyrkan

  Till kyrkovalet ställer så kallade nomineringsgrupper upp. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har egna nomineringsgrupper. Andra nomineringsgrupper överlappar till viss del traditionella partier, som Borgerligt alternativ, som samlar moderater men också en del liberaler. Vänsterpartister i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska kyrkan är andra nomineringsgrupper.

  Därutöver finns en rad partipolitiskt obundna nomineringsgrupper, mer eller mindre lokala.

  Prästlönetillgångar

  Till kyrkan donerades jord och skog vars avkastning försörjde prästen i församlingen. I dag förvaltas prästlönetillgångarna av stiften. De kan bestå av jordbruksmark, skog och aktier. Beslut om hur förvaltningen ska gå till tas i en egendomsnämnd, eller ett egendomsutskott.

  Avkastningen delas varje år ut till de församlingar som har andelar i tillgångarna och till stiftet.

  LÄS MER: Kyrkan satsar miljoner på kyckling

  LÄS MER: Kyrkans jord och skog ger miljonregn

  LÄS MER: 360 000 hektar osynlig skog

  LÄS OCKSÅ: Mystiska skogar olöst gåta

  PREMIUM: LRF öppnar för nya organisationsmedlemmar

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen