Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Bästa tipsen för årets deklaration

  Deklarationsblanketterna är på väg ut. Läs skogsekonom David Boströms bästa tips inför årets deklaration.

   Nu är det dags att börja tänka på deklarationen.
  Bild 1/2 Nu är det dags att börja tänka på deklarationen.
   David Boström.
  Bild 2/2 David Boström. FOTO: Mikael Gianuzzi

  David Boström är skogsekonom på LRF Konsult i Umeå. Han påminner om att det finns flera avdrag och möjligheter att tänka på inför deklarationen. Dessutom några nyheter.

  – Det är några små förändringar i årets deklaration. Bland annat är avgifterna för kapitalförvaltning inte längre avdragsgilla, säger David Boström, skogsekonom på LRF Konsult i Umeå.

  I övrigt ser reglerna ut som tidigare men David Boström vill gärna påminna om räntefördelningsbeloppet som viktigt instrument för att få ned skatten. Det innebär att tillgångarna i rörelsen, som fastigheter och inventarier, summeras. Skulderna dras från summan. På det återstående positiva kapitalbeloppet beräknas ett räntefördelningsbelopp som går att beskatta som kapital, det vill säga till 30 procent, istället för som inkomst av näringsverksamhet.

  – De flesta skogsägare har en vanlig arbetsinkomst och skogen som sidoinkomst. Utan räntefördelning läggs inkomsten från skogen ovanpå din tjänsteinkomst och du får en väldigt en relativt hög marginalskatt på upp till 70 procent beroende på den totala inkomsten, säger David Boström.

  Planering ger vinster  Det finns också stora vinster att göra genom att ha en god planering för vad om ska hända i rörelsen framöver. Gör en prognos över intäkter och utgifter de kommande fem åren. För den som har en stor skogsinkomst ett år gäller det att också planera för kommande utgifter och använda de avsättningsmöjligheter som finns i deklarationen.

  – Istället för att skatta bort pengarna samma år är det bättre att sätta dem i periodiserings- eller expansionsfond. Nästa år kanske du ska renovera ekonomibyggnaderna, bygga en skogsväg eller skaffa en ny traktor. Det genererar underskott som kan täckas av kapitalet i fonden, säger David Boström.

  Säkert och tryggt

  Det gamla skogskontot är dock kanske det mest säkra och trygga sättet att fördela inkomster. Man får en utjämning av inkomsten i upp till tio år.

  Är du näringsidkare inom jord och skog kommer du med stor sannolikhet att kunna använda direktavdraget för småinventarier. För 2016 är avdraget 21 150 kronor och gäller till exempel om du köper nya verktyg eller en motorsåg. Är utgifterna högre ska de fördelas över fem år.

  Se upp med datorn

  Här höjer David Boström samtidigt ett varningen finger när det gäller datorer.

  – Även om du har bokföring och skogsbruksplan på datorn är det inte självklart att den är avdragsgill. Sätter skatteverket klorna i dig är det inte självklart att du får igenom avdraget. Det är samma sak med snöskoter eller fyrhjuling, säger han.

  Rekommendationen är ett tydligt öppet yrkande om avdrag.

  Skattefri uthyrning

  En regel som David Boström gärna påminner om är möjligheten att hyra ut en privatbostad för 50 000 kronor per år utan att skatta för intäkten. Det handlar om ett schablonavdrag på 40 000 plus 20 procent på hyresintäkten.

  – Det gäller om du till exempel hyr ut en sidobyggnad eller en lägenhet på övervåningen. Det viktiga är att det är en privatbostad som inte ingår i näringsverksamheten och att den hyrs ut till tillfälligt eller till närstående, säger David Boström.

  Glöm inte skogsavdraget

  David Bergström påminner också om skogsavdraget som inte sällan glöms bort av den som ärvt eller fått en skogsfastighet. Avdragsutrymmet motsvarar hälften av det nominella inköpspriset för fastigheten. Är det inte använt eller finns delar kvar på det är det bara att gratulera.

  – Har du fått ärva skog som köptes för 1 miljon är avdragsutrymmet 500 000 kronor. Kolla först med skattemyndigheten som har en ”skogsliggare” om skogsavdraget är använt eller om det fortfarande finns delar att ta ut, säger han.

  Sista dag att lämna in deklarationsblanketten är 2 maj.

  David Boströms deklarationstips

  Räntefördelningsbeloppet. Ger skatt som kapitalinkomst istället för näringsverksamhet

  Periodiserings-/expansionsfond Sätt av inkomst från beskattning, använd för investeringar

  Skogskontot är ett säkert sätt att fördela inkomster.

  Direktavdrag för småinventarier. Ett halvt basbelopp 21 150 kronor är avdragsgillt

  Skattefria hyresintäkter. Upp till 50 000 kronor.

   

  LÄS OCKSÅ: Bankens bästa tips till hästföretagare

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen