facebooktwittermail

Volvos nya minigrävare går på el

Än så länge rör det sig bara om en prototyp. Men med Volvos nya minigrävare EX2 ser det ut att finnas goda förutsättningar för att ta fram en grävmaskin som bara går på el.

FOTO: JONAS LJUNGDAHL

Maskinen är framtagen av Volvo Construction Equipment, och ska förutom nollutsläpp även prestera med en effektivitet som är tio gånger högre än motsvarande maskin som drivs på fossila bränslen. Förutom bättre verkningsgrad utlovar Volvo även minskat oljud och lägre omkostnader.

LÄS ÄVEN: Vad krävs för att ta fram en eltraktor?

"Världens första"

Med sin elektriska drivning ligger EX2 i framkant och Volvo hävdar själva att det är världens första elektriska grävmaskin i det här segmentet. Satsningarna på eldrift är man dock långt ifrån ensamma om inom Volvo-familjen. I dag undersöker även utvecklarna av företagets lastbilar och bussar hur man kan dra nytta av den här typen av tekniska lösningar.

LÄS ÄVEN: Långt kvar innan Tesla-traktorn når marknaden

Klarar en heldag

I sitt pressmeddelande är Volvo sparsam med sina tekniska uppgifter, men enligt företaget får EX2 ström från två litiumjonbatterier med en total kapacitet på 38 kilowattimmar. Elbilen Tesla Model X har som jämförelse ett batteri på 90 kilowattimmar, och enligt Volvo ska batterikapaciteten i EX2 motsvara upp till åtta timmars intensivt grävarbete i ett kompakt underlag.

För den som redan nu tycker att grävmaskinen uppfyller alla behov är det dock ännu inte läge att öppna plånboken. Enligt Volvo ligger EX2 fortfarande inom ramen för ett forskningsprojekt, och det finns ännu inga planer på masstillverkning.

Finns det en framtid för elektriska grävmaskiner i jordbruket och inom entreprenadverksamheten? Diskutera gärna nedan!

LÄS ÄVEN: Europas största batterifabrik till Sverige

LÄS ÄVEN: Lantbruk 2036 - Trådlös kraft till traktorn