facebooktwittermail

Virkesbrist hotar efter skogstorka

Skogsbruket försmäktar i värmeböljan. Risken för skogsbrand gör att planteringen halkar efter, att avverkningar ställs in – och att virkesbrist hotar.

Brandvakt. Örjan Persson står beredd med kratta och vattenkanna för att snabbt kunna släcka eventuella bränder där skotaren kör fram för Mellanskog i Västmanland.
Brandvakt. Örjan Persson står beredd med kratta och vattenkanna för att snabbt kunna släcka eventuella bränder där skotaren kör fram för Mellanskog i Västmanland. FOTO: FREDRIK BONIN

Skogbrandfaran är extrem och var och varannan dag bryter små skogsbränder ut. Skogsbruket är oroligt för en stor skogsbrand.

– Tanken finns där varje dag, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

I hela södra Sverige är risken enligt SMHI:s brandriskkartor för antändning och spridning mycket stor eller extremt stor.

­– Den här kombinationen av varmt och torrt är fullkomligt unik, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra, som menar att torkan är den värsta sedan 1992.

Spanar efter rökpelare

Skogsbrandflyget har fått dubbla vissa turer. Frivilliga flygkåren i Kronoberg sitter i sin Cessna från morgon till kväll och spanar efter rökpelare.

– Vi upptäcker som regel bränderna i tid, räddningstjänsten tycker det är kanon, säger Rolf Lundström, länsflygchef.

Den stora risken för skogbränder gör att skogsbruket inte kan köra på för fullt. Den stora skogsbranden i Västmanland 2014, liksom den i Norrbotten 2006 startade just på grund av gnistbildning.

En ögonöppnare

– Vi är alla påverkade av den branden, och den var också en ögonöppnare, säger Matts Söderström.

Skogsbruket vidtar en lång rad olika försiktighetsåtgärder. Kedjor och stålband åker av maskinerna som utrustas med ruskor och vatten för släckning. Markberedningsaggregaten får stå stilla. På vissa avverkningar har man tagit med en brandvakt. Vissa avverkningar får göras nattetid.

Mellanskog har fått ställa in avverkningarna helt i större geografiska områden.

– Vi har ställt maskinerna i största delen av Dalarna i dag. Och det är första gången i mitt yrkesverksamma liv som jag har varit med om det, säger Matts Söderström.

– Och i de områden där det fortfarande rullar är det på begränsad tid av dygnets timmar. Det blir en lägre produktion även där vi kör.

Att markberedningen står stilla innebär att vissa planteringar får ställas in. Plantörerna och deras plantor har det kämpigt i värmeböljan.

– Plantmaterialet far illa vid all hantering i värme, det handlar om sekunder när man hanterar plantornas rötter i solljus. Dessutom är det tufft för vår personal som arbetar ute i skogen i dessa höga temperaturer, säger Pierre Fridell, vd för Sundins skogsplantor.

"Jättesvårt att få fart"

­Enligt Göran Örlander på Södra är det stora mängder plantor som riskerar att inte blir satta som sig bör före midsommar.

– Vi har jättesvårt att få fart på planteringarna. Det handlar om miljoner plantor som man riskerar att inte få ut.

En annan risk är att det blir brist på timmer och massaved på industrierna. På många virkesplaner var det ödsligt efter en blöt höst och tuff vinter, och lagren kan inte fyllas upp när skogsbruket tvingas sänka takten på grund av risken för skogsbrand.

– Vi försöker hålla avverkningarna igång för kundernas skull, vi kämpar men hinner inte riktigt i kapp det vi har tappat tidigare i år, säger Fredrik Klang på Sveaskog.

– Blir det en längre period med torka hinner man inte bygga upp förråden för sommaren, säger Matts Söderström.

LÄS OCKSÅ: Sveaskog stoppar avverkningar

LÄS OCKSÅ: Kommun kammade hem dyr skog

Så undviker du bränder

Det är extremt stor brandrisk i stora delar av landet och det råder eldningsförbud på många platser. Privatpersoner kan ladda ned appen Brandrisk Ute för råd. Appen har checklistor för olika situationer och ger information om brandrisker.

Tänk på att alltid kontrollera om det råder eldningsförbud där du befinner dig innan du eldar. Räddningstjänsten och kommunen ger information där du bor.

Undvik skogsarbete med röjsåg eller maskiner eftersom gnistbildning kan starta en brand.

Låt bli att använda engångsgrillar, de blir väldigt varma och startar lätt bränder.

Om du är rökare, låt bli att kasta glödande cigarretter i naturen.

Om du upptäcker en brand, varna andra i närheten, flytta dig till en säker plats och larma 112. Släck branden om du tror att du klarar det.