facebooktwittermail

Tusentals rosor svensktestas

Vilka rosor tål bäst det svenska klimatet? Det ska undersökas i ett stort rosprojekt när 3 200 rosor får växa och bedömas hos 119 provodlare.

De senaste åren har universitetens provodlingar minskat och nästan all provodling sker av kommersiella aktörer. Då är det inte härdighet och rossorternas robusthet som fått mest fokus utan i stället färg och doft.

– Det kommer jättemånga nya rosor men de är inte provade i Sverige, säger Nils Andersen som är vd för Splendor Plant samt projektledare för rosprojektet.

300 sorter testas

Gröna näringens riksorganisation, Gro, och projektet Rosens dag vill ha fler och bättre rosor för svenska förhållanden och har därför dragit i gång ett rosprojekt där drygt 300 sorter ska testas.

Förädlare i Finland har skickat sorter, likaså tyska Kordes respektive Rosen Tantau, danska Poulsen Roser, University of Minnesota respektive Baile Nurseries i USA, brittiska Austin samt franska Primavera som har sorträttigheter för småförädlare.

Vilka sjukdomar

Information om rossorterna ska samlas in under två växtsäsonger. Rossorternas utveckling och odlingsvärde på olika platser och ståndorter ska på ett systematiskt och standardiserat sätt värderas av provodlarna.

Det handlar bland annat om att observera blomningstid, hur vädret varit och vilka sjukdomar som drabbat rosorna. Informationen ska sedan samlas i växtdatabasen Sveplant Info.

Nytt sätt

Nils Andersen tror att projektet, trots att det inte är så vetenskapligt, kan ge god information om rossorterna eftersom de provodlas på så många ställen.

– Det här är ett nytt sätt att göra storskalig provodling, säger Nils Andersen.

Splendor Plant i Svanshall utanför Höganäs i Skåne har varit uppsamlingsplats för rosorna.

Härifrån har de 3 200 rosorna levererats till 119 provodlare från Ystad i söder till Boden i norr. Av provodlarna är två plantskolor och två rosarier.

Resten är privatpersoner. Gensvaret blev stort när medlemmar i Svenska Rosensällskapet tillfrågades om de vill vara provodlare.

180 gamla sorter

Det finns 122 nya sorter i projektet och varje sort planteras på cirka tio ställen. Dessutom finns 180 gamla sorter som ska observeras på minst tre platser.

Förutom mer kunskap om vilka rossorter som passar i Sverige, ska projektet också leda till en utökad produktinformation som kan tryckas på etiketterna.

Konsumenten tjänar

Det finns många som kommer att tjäna på rosprojektet, både konsumenterna som kommer att veta mer om rosorna de köper och plantskolorna som säljer dem, säger Nils Andersen.

– Om en plantskola säljer rosor som inte fungerar i det område där man är, så är det ingen konsument som vill göra nya försök.