facebooktwittermail

Svensk smuggelgris på norska julbord

Svenska gränshandlare kör skytteltrafik med buss och hämtar norska kunder inför julen. Men tullen slår mot kötturisterna.

Att svenska priser på livsmedel lockar norska köpare är inget nytt. Tjocka revbensspjäll kan kosta så lite som en sjättedel av det norska kilopriset.
Att svenska priser på livsmedel lockar norska köpare är inget nytt. Tjocka revbensspjäll kan kosta så lite som en sjättedel av det norska kilopriset. FOTO: MOSTPHOTOS

Svenskt revbenspjäll står högt på shoppinglistan, men tullen ser inte med blida ögon på julhandlare som tar med mer än tillåtet. Det räknas som smuggling och köttet tas i beslag.

– Vi kontrollerar en hel del bussar och där har vi också gjort många och stora beslag. På en buss har vi till exempel hittat ett ton kött som vi tagit i beslag, säger tullchefen Venche Fredriksen till P4 Göteborg.

Okunskap bakom smuggling

Det är tillåtet att ta med upp till 10 kilo kött, eller matvaror för upp till 3000 kronor mellan Sverige och Norge. Detta gäller för den som är på resa i upp till 24 timmar, men många har inte koll på reglerna.

Svenska priser lockar, framför allt när det gäller kött. För bland annat revbenspjäll kan det svenska kilopriset vara så lågt som en sjättedel av det norska. Av tjocka revbenspjäll görs julribbe, som är ett måste på många norska julbord.

– Revbensspjäll i Norge kan ju ligga på runt 200 kronor kilot, säger en norsk turist till P4.

LÄS OCKSÅ: Dags för medier att sluta fnissa åt lantbrukspolitik

LÄS OCKSÅ: Nästa steg mot smartare lantbruk

PREMIUM: Grisbonden fick med sig möbeljätte

PREMIUM: Tipsen som får däcken att klara trycket

PREMIUM: Svensk fiberhysteri: "Det blir vilda västern"

Fakta import av livsmedel från Sverige till Norge:

Högst 10 kilo kött, köttvaror, mjölk, ost och fodervaror får tas med när man reser till Norge från EU-land.

Det finns också en värdegräns på 3000 kronor för import av livsmedel för personligt bruk.

10-kilosgränsen för foder gäller inte hund- och kattmat.

Barn upp till 12 år, får bara ta med mineralvatten, choklad och godis tullfritt.