facebooktwittermail

Initiativet till cancerfonden – en krona per ton levererad skörd

En krona per ton levererad skörd var tanken. På ett dygn hade 25 000 kronor samlats in av spannmålsbönderna. 

Mattias Pettersson.
”Många känner sig berörda”, säger Mattias Pettersson, initiativtagare till insamlingen. FOTO: PRIVAT

I fredags tog lantbrukaren Mattias Petterson, från Östervåla i Heby, initiativ till en insamling för cancerfonden. I Facebookgruppen Spannmålsbönderna uppmanade han fler att vara med. 

Inspirationen kom från en liknande insamling som han sett, där lastbilsåkare skänker en krona för varje körd mil. Tanken var att Spannmålsbönderna i tröskningstider skulle kunna skänka en krona per ton levererad skörd/eller förväntad skörd. 

– Jag tänkte på det redan förra året när lastbilarna körde att man borde göra någonting. Nu var det en nära granne som gick bort i cancer här nyligen och då kände jag ännu mer att jag måste ta tag i det, säger Mattias Petterson. 

Han berättar att det är många i hans närhet som har gått bort i cancer genom åren. Både släktingar, bondekollegor och grannar. 

– Med cancer spelar det ingen roll vem du är. Alla kan drabbas. Därför är det så viktigt med forskningen och pengarna, säger Mattias Petterson.

”Många tänker till”

Initiativet mötte genast engagemang bland medlemmarna och frågan uppstod hur det skulle samordnas. Spannmålsodlaren Mats Bramstorp i Trelleborg erbjöd sig då att skapa själva insamlingen på cancerfondens hemsida. 

– Jag blev glad att han (Mattias Petterson, reds. anm) tog initiativet, säger Mats Bramstorp.

Han berättar att hans dotter fick en hjärntumör för några år sedan. När ATL når honom har de nyligen kommit hem från Lund där hon återhämtat sig väl efter en andra operation.

I och med den gemensamma insamlingen kan man se hur mycket pengar som samlas in från Facebookgruppen. Det blir kanske en sporre när alla ser hur ett litet bidrag blir till stora summor, menar Mats Bramstorp. 

– Alla blir ju drabbade på ett eller annat sätt av den här hemska sjukdomen. Jag tror att när någon som Mattias tar initiativet så är det många som tänker till och vill göra lite.

Mats Bramstorp.
Mats Bramstorp i Trelleborg hakade på Mattias Petterssons initiativ. ”Vi lantbrukare/spannmålsbönder är också vanliga människor med samma problem som övriga”, säger han. FOTO: PRIVAT

Närmar sig 40 000 kronor

På ett dygn hade 25 000 kronor samlats in. I skrivande stund är insamlingen uppe i 38 810 kronor. 

Hur länge insamlingen kommer att hålla på är inte helt fastspikat, men i alla fall september ut tänker Mattias Petterson. Det kan hända att insamlingen ligger uppe hos cancerfonden längre än så. Förhoppningen är att det ska bli en tradition för Spannmålsbönderna varje år kring tröskningen.  

– Tanken med en krona per ton är ”många bäckar små”. Skulle varje person i gruppen ge cirka 100 kronor var blir det kring miljonen. Såklart är det svårt att det ska bli så mycket men om alla ger en krona, tia, eller 100 så blir det en hel del, säger Mattias Petterson.