facebooktwittermail

Så tacklar du stressen på lantbruket

Ett bra tips för lantbrukare att undvika onödig oro och stress är att ha ordning på saker som verktyg, maskiner och säkerhetsutrustning.

Anders Drottja hör dagligen om lantbrukare som drabbas av en viss typ av stress.

– Bönder driver ju i regel egna företag. De ansvarar inte bara för familjens ekonomi utan även för sina anställdas ekonomi, säger han.

Håll reda på grejerna

Den ekonomiska stressen är naturlig följd av yrket, men det finns också onödig stress som går att undvika. Ett enkelt sätt är att ha ordning och reda på sina saker.

– Det gäller verktyg, säkerhetsattiraljer, maskiner eller olika skyddsutrustningar. Det gäller att saker och ting fungerar ifall det skulle bli bråttom och framför allt att sakerna är på plats när det gäller att få tag på dem, säger Anders Drottja.

Tar risker

Ett vanlig beteende i en stressad situation är att man tar genvägar för att skynda på.

– Man utsätter sig ofta för större risker. Man gör saker på ett sätt som man annars inte skulle göra. Sådana chansningar kan ofta leda till olyckor i skörden eller i andra sammanhang.

Göra något annat

– Att ha igenomtänkta rutiner för olika vanligt förekommande arbetsmoment är också en bra idé. Då går det både fortare, säkrare och blir bättre resultat. Jag tror även att man kan minska stressen genom att försöka ta ledigt och göra eller tänka på något annat ibland, säger han. 

Stressen över vädret

Ett annat stressmoment för lantbrukare är vädret och allt som bör göras på grund av olika väderomslag.

– Ska det bli torrt, varmt, kallt eller regn? För en lantbrukare innebär det att något måste göras innan det är för sent. Även vädret för en längre tid framåt kan uppfattas som stressande. Att man bara just nu har möjlighet att påverka eller göra rätt val. Man frågar sig saker som: "gjorde jag fel eller gjorde jag rätt?", säger Anders Drottja.

LÄS MER: Se upp för bondestressen