facebooktwittermail

Nu koras Sveriges smartaste djurstall

Startfältet är komplett i byggtävlingen om smartaste djurstallet. Två projekt med innovativa fårstall har tillkommit. "Det ska bli riktigt roligt att komma i gång, vi har väntat länge, säger Karin Granström som är projektledare i det ena fårstallsprojektet.

Karin Granström är projektledare i det ena fårstallsprojektet.
Karin Granström är projektledare i det ena fårstallsprojektet. FOTO: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

Karin Granström är produktionsrådgivare för nöt och lamm på Hushållningssällskapet i Värmland, men gården i ”hennes” projekt finns i Almunge i Uppland där Jozef Schimmel driver Hagby gård med ett hundratal tackor i dag.

Det andra utvecklingsprojektet om nyskapande fårstallar är baserat i Västerbotten med Hans Arvidsson som projektledare. Han har själv en fårbesättning och har rekryterat en bondekollega till projektet, tillsammans har de ett 90-tal tackor i före detta kostallar. Det är deras egna gårdar som ska ligga till grund för byggprojektet.

– Jordbruksverket har lagt ribban högt, men det är bra. Det kommer att finnas godbitar att hämta ur projekten för alla i branschen, säger Hans Arvidsson.

Minst 400 000 kronor

Den planerade investeringen i tävlingen ska bära minst 400 000 kronor i lönekostnad, ha en vinstmarginal på tio procent av omsättningen samt ge fem procents avkastning på investerat kapital.

Jordbruksverket har upphandlat totalt elva projektgrupper i tävlingen om att utveckla framtidens lönsamma djurstallar. De nio första grupperna med grupperna med projekt mjölk-, gris- och nötköttsproduktion har varit i gång några månader.

Att fårgrupperna kommer i gång senare beror på att Jordbruksverkets upphandling överklagades.

Internationella kontakter

Varje projektgrupp ska innehålla en lantbruksföretagare samt kompetens inom produktion, ekonomi och bygg för det aktuella djurslaget.

Karin Granström hämtar kompetensen till sin grupp bland kollegor på Hushållningssällskapet. Dem kompletterar hon med internationella kontakter i Norge och Nederländerna.

Hans Arvidsson har också sin laguppställning klar, men eftersom det är en tävling håller han korten nära kroppen och vill inte kommentera sitt lag närmare.

På Jordbruksverket håller Jonas Fjertorp i trådarna för tävlingen. Det var hans initiativ att sätta i gång tävlingen. Idén fick han när han läste Konkurrenskraftsutredningens avsnitt om byggfrågor.

– Vi ville använda tävlingsformen för att skapa mer dynamik och uppmuntra till att tänka utanför normen, säger Jonas Fjertorp.

Byggtävling om framtidens lönsamma djurstallar

Jordbruksverket finansierar tävlingen inom ramen för landsbygdsprogrammet. Elva lag/utvecklingsgrupper har upphandlats. En jury ger fortlöpande feedback till lagen och utser i början på 2018 vinnare. Juryn består liksom grupperna av kompetens inom företagande, produktion, ekonomi och byggnation.

De elva tävlande företagarna/grupperna är:

Slaktungnöt: 

Jens Gustafson, Ullared, Halland

Per Nilsson, Esplunda Lantbruk, Enköping, Uppland.

Mjölkkor:

Hillringsbergs Lantbruk, Arvika, Värmland.

Magnus Carlman, Orraryd, Kronoberg.

Dikor: 

Olof Friberg, Hörby, Skåne. 

Tommy Engborg, Nynäshamn, Södertörn.

Suggor: 

Peter Berg, Kristinehamn, Värmland.

Både suggor/slaktgris: 

Mattias Espert, Trelleborg, Skåne.

Får:

Hans Arvidsson, Umeå, Västerbotten.

Jozef Schimmel, Almunge, Uppland.