facebooktwittermail

Mögelgift i allt fler produkter

Det började med att Fazer för fyra dagar sedan beslutade att återkalla sitt tunnbröd från försäljning, sedan drog Polarbröd tillbaka sitt knäckebröd. I dag bekräftas också att mögelgiftet ochratoxin A hittats i en av ursprungskällorna, kornmjöl.

Det aktuella kornmjölet kommer från Lantmännen och uppges innehålla förhöjda halter av ochratoxin A. Lantmännen återkallar därför kornmjölet i 1,5 kilos förpackningar som är försedda med bäst föredatum 14/8 2017-10/9 2017. Dessförinnan drogs också Pitepalt och Lantbrödsmjöl in av Lantmännen med bäst före-datum, 3/9-7/9 2017, respektive 18/07-30/09 2017.

Förutom ovanstående produkter har också Estrella återkallat cirka 700 påsar med jordnötsringar, distribuerade via Axfoodkoncernen. Påsarna är på 250 gram och har 29 mars 2017 som bäst före-datum.

Mjöl och bröd dras tillbaka

"De halter som identifierats är inte förenade med hälsofara vid normal konsumtion men som en försiktighetsåtgärd väljer vi att göra en återkallelse", skriver Lantmännen på sin hemsida.

Sedan tidigare har Polarbröd har återkallat knäckebröd och Fazer dragit tillbaka korntunnbröd.

Ochratoxin A är ett ämne som kan bildas vid lagring av till exempel spannmål, kaffe, vin, russin, torkade baljväxter och kryddor.