facebooktwittermail

"Många lägger ner på grund av vargangreppen"

För många fårägare blir vargangreppen droppen som får bägaren att rinna över. Det säger Gudrun Haglund Eriksson vid Svenska fåravelsförbundet.

Gudrun Haglund-Eriksson har lång erfarenhet av arbetet med lammproduktion.
Gudrun Haglund-Eriksson har lång erfarenhet av arbetet med lammproduktion. FOTO: CHRISTER PÖHNER

Gudrun Haglund Eriksson berättar att hon vet om många fårproducenter som ger upp på grund av vargangrepp:

– Jag kan inga siffror, men jag vet att det är en hel del som gör det. Ett vargangrepp kan bli droppen som får bägaren att rinna över, till exempel för den som ändå har tänkt trappa ner eller som inte som har någon som kan ta över verksamheten.

Hon berättar att det är många som har kvar några får för att hålla markerna öppna, men som inte tar lamm på tackorna. Hon känner även till flera fall där varg har tagit sig in i en inhägnad trots rovdjursavvisande stängsel.

– I några fall var stängslen trasiga, bland annat eftersom det kostar mycket att underhålla dem. Men i något fall var stängslet nybesiktigat. Ibland har vargen lyckats ta sig in i inhägnaden men inte kunnat ta sig ut.

Även hennes egna hundar kan ta sig in i en sådan inhägnad, menar Gudrun Haglund Eriksson.

– Mina vallhundar går under sådana stängsel utan problem. De lär sig hur de ska göra.

Gudrun Haglund Eriksson menar att det är synd att många lammproducenter slutar, eftersom Sverige i dag importerar den största delen av det lammkött vi konsumerar.

– I Värmland gick fårproduktionen ner med 13 procent och i Örebro län med 11 procent mellan åren 2009 och 2015, ger hon som exempel.

I dag ökar Värmland sakta antalet får.

Djurägarna måste få ersättning fullt ut

Gudrun Haglund Eriksson säger att djurägarna måste få mer stöd vid rovdjursangrepp, som hon menar är en stor tragedi för en djurägare.

– Vi behöver bland annat få full ersättning för de skador som ett rovdjursangrepp medför, vilket vi i dag i många fall får ersättning till 80 procent för. Till exempel vad gäller kadaverhämtning och veterinärkostnader.

Hon menar också att det är mycket viktigt att de beslut som fattas vid skyddsjakt är lika över hela landet.

– Jag är säker på att om gården Molstaberg (där många vargangrepp har skett, redaktionens anmärkning) hade legat i Värmland, så hade det fattats ett beslut om skyddsjakt. När det är ett problemrevir och vargarna beter sig på detta märkliga sätt, då ska hela reviret bort. I andra län finns det revir, men där har vargarna lärt sig att hålla sig undan från människor och skaffar i stället föda på annat sätt.

LÄS OCKSÅ: Varg slog till mot fårgård i Avesta

LÄS OCKSÅ: Vargen nytt problem för italienska bönder