facebooktwittermail

Lyckad satsning på hopphästar i Jämtland

Det går bra för den jämtländska hopphästaveln. Förra året blev Silver Kazam som första SWB-häst utsedd till premiehingst i tyska Oldenburg och såldes på auktion för 85 000 euro. I december blev en annan jämtländsk hingst selekterad till en elitauktion i Frankrike.

– Vi var kaxiga och satte som projektmål att vi skulle ha med en häst i svenska hopplandslaget, säger Anna Hedendahl som är initiativtagare till projektet och nätverket Jumpland som startade 2012.

Dit har de inte nått än, men de uppfödare som varit med har lyckats mycket väl. Tre hästar är sålda till Sydafrika, en häst tävlats av svenska ryttaren Erika Lickhammar i Holland och i höstas blev tvåårshingsten Silver Kazam den första SWB-hästen att utses till premiehingst i tyska Oldenburg.

Uppfödaren Astrid Borg hade sålt hästen två år tidigare på Elitfölauktionen på Flyinge men var på plats i Tyskland och kunde se när hennes egen uppfödning för andra gången såldes på auktion. Nu landade prislappen på 85 000 euro för den Jämtlandstillverkade hopphingsten.

Mixad verksamhet

Anna Hedendahl har själv sålt sin tvåårige hopphingst på en elitnätauktion i Frankrike så sent som i december för 15 000 euro.

– 2012 jobbade jag på Regionförbundet i Jämtlands län. Jag fick sällan prata om hästföretagande på jobbet så jag gick in till grannhuset där de som jobbade med EU-stöd Leader satt och sa att jag gärna ville starta ett projekt för att föda upp internationella hopphästar, säger Anna Hedendahl som bor i Lit två mil norr om Östersund.

Det är en mix av olika aktiviteter, nätverkande och kunskapsinhämtande, studieresor och nya tränarsamarbeten som har gjort Jumpland framgångsrikt.

– För vissa blev vår studieresa till Tyskland, Nederländerna och Belgien helt avgörande. Att få sitta ner och prata avslappnat med de riktiga stora inom aveln och ridsporten internationellt är ynnest, säger Anna Hedendahl.

Fokus på fördelarna

– Det vi lärde oss i projektet var att som företagare så måste alla delar av livet fungera, även familjerelationerna. Vi har suttit många timmar och pratat om allt. Vägt fördelar mot nackdelar och respekterat varandras olikheter. Det är inte alltid lätt att vara kvinna och föda upp hästar och här har vi kunnat hjälpa varandra att hålla fokus på det positiva och högkvalitativa, säger hon.

Jumpland

Vid starten 2012 ingick sju uppfödare i projektet, några har flyttat från Jämtland och nya har tillkommit. Tack vare EU-stöd kunde Jumpland bjuda in föreläsare och tränare samt arrangerat hästföretagardagar. En kvävebehållare för att transportera semin köptes också in och har använts på otaliga flyg- och bilresor för att ta med semin hem till Jämtland då postleveranserna inte fungerar fullt ut.

Jumpland i siffror:

41 födda föl

22 sålda hästar, varav 8 utomlands

LÄS MER: Agria slopar åldersgräns för hästar

LÄS MER: Hästar ser inte människor som ledare

LÄS MER: Den okända historien om ATL:s hästar

LÄS MER: Två travare till salu för under tusenlappen