facebooktwittermail

Livlig debatt på Mjölkens dag i riksdagen

Mindre krångel, bättre villkor och en livsmedelsstrategi värd namnet. Det krävs för att öka mjölkproduktionen i Sverige. Det tyckte flera av deltagarna på Mjölkens dag i riksdagen.

För fjärde året i rad anordnades Mjölkens Dag i riksdagen under onsdagen. Arrangör var riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD).

- Svenskarna har tillsatt lagar och förordningar som fördyrar för mjölkbönderna i Sverige, sa han i sitt inledningstal.

Saknas 50 000 kor

Branschorganisationen LRF mjölk höll ett föredrag där siffrorna talade för sig själva. Sverige behöver 54 000 fler mjölkkor för att kunna vara självförsörjande på mejeriprodukter. Samtidigt omsätter mjölknäringen, inklusive mejeribranschen, nästan 1 procent av BNP. För varje mjölkbonde skapas också fem nya jobb, enligt LRF Mjölk.

- Svensk mjölk bidrar till samhället genom att jobben, maten och miljön, sammanfattade Lisa Ehde från LRF MJÖLK.

"Vi backar när andra ökar"

Ingen landsbygdsminister fanns på plats i riksdagen under Mjölkens dag. Men däremot ett 80-tal lantbrukare som aktivt ställde frågor under dagen.

Dagens huvudpunkt blev den paneldebatt som anordnades med ett tiotal deltagare från både politiken, lantbruksledet, detaljhandeln och Jordbruksverket. Frågan i fokus var hur svensk mjölkproduktion ska öka - och vilka hinder som måste bort för att få bra lönsamhet.

- Vi är sämst i klassen på mjölkproduktion. Vi backar när de andra ökar. Det är galet. Vi måste få bättre villkor så att vi kan konkurrera med länder som Danmark och Tyskland, sa Patrik Hansson, VD för Arla. Han beskrev att han var "sömnlös" på grund av att så få svenska mjölkproducenter ökar sin produktion.

Stefan Gård, Sveriges mjölkbönders ordförande, var inne på samma spår.

- Vid en kris kan vi inte ge folket mat. Det måste ni politiker ta ansvar för. Vi måste också kompenseras för en allmänt högre kostnadsnivå i Sverige för att bedriva företag.

Heta ämnen under dagen var den höjda dieselskatten, långa väntetider för att få tillstånd från myndigheter och frågor inför den kommande CAP-reformen.

Även livsmedelsstrategin och ökad självförsörjningsgrad var återkommande ämnen, inte minst från politikerna.

- Målen i livsmedelsstrategin är att vi måste öka mjölkproduktionen - men vi måste gå ifrån stadiet när vi bara pratar till att gå över i handling, sa Magnus Oscarsson, som själv driver frågan om att slopa beteskravet för mjölkkor som hålls i lösdrift.

Från Socialdemokraterna deltog riksdagsledamoten Monica Haider (S).

- Hur kan den nya Capen göras om. Det ser jag som en väldigt viktig fråga för framtiden, sa hon och underströk också mjölkens roll för att Sverige ska kunna ha en trygg livsmedelsförsörjning också under kris.

Mjölkbonden Peter Engvall, som fanns i publiken, tror att mjölkfrågan kommer att vara het hela valåret och uppskattade debatten.

- Det märks efter de här åren att politikerna tar åt sig mer och mer av vad vi säger. Jag tror att det här är en valfråga för politikerna. Inte bara för att få lantbrukarnas utan också konsumenternas röster, sa han.

LÄS MER: Mjölkens dag i riksdagen

LÄS MER: Åke Hantoft om Arlas 2017

LÄS OCKSÅ: Mjölkbil kom inte fram - gav bort 3 000 liter