facebooktwittermail d

Jakthundar värst drabbade

Minst 40 hundar drunknar varje år i Sverige. Värst drabbas jakthundar.

Det är försäkringsbolaget Agria som sammanställt statistiken. Under åren 2013-2015 har 120 hundar rapporterats drunknade men bolaget tror att det också finns ett stort mörkertal då alla hundar inte är försäkrade.

Drunkningsfallen är spridda över landet men de högsta siffrorna noterades för Kronoberg förra året då minst sex hundar drunknade.

Jakthundar är de hundar som drabbas värst enligt statistiken men även små sällskapsraser som papillon och fransk bulldogg finns i materialet.

Svåra att skydda

De flesta drunkningsolyckorna inträffar på vintern när hundar går genom isen.

– Tyvärr är det svårt att skydda hundar som springer lösa i skog och mark under vintersäsongen. Andra tider på året kan däremot en skyddsväst med inbyggd flytväst eller en vanlig hundflytväst avgöra om hunden klarar livhanken, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria.

Locka tillbaka

Det kan vara svårt att rädda en hund som hamnat i en vak. Det är också lätt att få panik som hundägaren om hunden ger sig ut på en svag is.

- Spring aldrig efter hunden ut på isen, den kanske bär hunden men är inte tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark. På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.